USA andis Pakistanis kolm õhulööki

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide õhurünnakud on Pakistani elanike seas äärmiselt ebapopulaarsed. Pildid avaldavad USA vastu meelt Jamaat-e-Islami partei toetajad.
Ühendriikide õhurünnakud on Pakistani elanike seas äärmiselt ebapopulaarsed. Pildid avaldavad USA vastu meelt Jamaat-e-Islami partei toetajad. Foto: SCANPIX

Ühendriikide õhurünnakus Afganistani-Pakistani piiriaalale sai kohalike allikate väitel surma vähemalt 18 arvatavat islamivõitlejat.

Kõik kolm droonirünnakut leidsid aset raskesti ligipääsetavas Lõuna-Waziristanis, mis kuulub seitsmest autonoomsest piirkonnast koosneva Pakistani hõimu-ala (FATA) koosseisu. Tapetute isikud pole veel kindlaks tehtud, vahendas uudistevõrk AFP.

Nädalavahetusel samas piirkonnas toimunud õhurünnakus sai Pakistani julgeolekuallikate väitel surma ka terroriorganisatsiooni Al-Qaeda komandör Ilyas Kashmiri. Ühendriigid pole Kashmiri võimalikku tapmist kommenteerinud.

Piirkonda, kus USA õhurünnakuid läbi viib, peetakse Talibani, al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu.

Kuigi Ühendriigid droonirünnakuid ametlikult ei kinnita, on USA sõjavägi ja Luure Keskagentuur ainsad jõud, mis piirkonnas lennukeid kasutavad. Ka on USA ametnikud kinnitanud, et operatsioonides on tapetud mitu kõrget islamivõitlejate liidrit.

Pakistan on USA õhurünnakud hukka mõistnud ning Islamabadi kinnitusel ei saa Ühendriikide piiriüleseid rünnakuid Pakistani territooriumil kuidagi õigustada.

Kahe riigi vahelised suhted on pärast 2. mail Pakistani idaosas Abbottabadis toimunud Ühendriikide eriüksuslaste haarangut, mille käigus tapeti al-Qaeda arvatav asutaja Osama bin Laden, äärmiselt pingelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles