USA demokraadid püüavad suurt võitu ka Kongressi valimistel

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumi hoone, kus asuvad nii Ühendriikide senat kui esindajatekoda.
Kapitooliumi hoone, kus asuvad nii Ühendriikide senat kui esindajatekoda. Foto: AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikides valitakse täna samaaegselt uue presidendiga ümber ka rohkem kui kolmandik senaatoritest ja terve esindajatekoda ning demokraatidel on lootus edu korral haarata riigivalitsemise ohjad täielikult enda kätte.

 

Küsitluste põhjal ennustatav demokraatide suur võit kõigil rinnetel annaks neile võimaluse viia järgnevatel aastatel takistamatult ellu oma kaugeleulatuvaid kampaanialubadusi, mille nimekiri on pikk, vahendas Reuters.

USA ametisoleva presidendi George W. Bushi ebapopulaarsus on muutunud vabariiklastele tõsiseks nuhtluseks ning nende võimalusi kuigi suurteks ei peeta. Demokraatidel on juba praegu senatis ülinapp enamus häältega 51-49 ning esindajatekojas jagunevad hääled vastavalt 235-199.

Vabariiklaste protseduuriliste tõkete vältimiseks seaduste vastuvõtmisel loodavad demokraadid tänaste valimistega saada sajakohalises senatis enda kätte 60 kohta ning see pole sugugi võimatu.

Esindajatekojas pakutakse demokraatidele küsitluste põhjal valimiste tulemusena mõnikümmend lisakohta, mis oleks neile parimaks tulemuseks pärast 1980. aastate keskel toimunud valimisi.

Barack Obama edumaa presidendivalimistel pearivaali John McCaini ees on viimastel andmetel samuti kasvanud ning tema võidu korral ei peaks Kongressi demokraadid edaspidi kartma presidendi vetot oma seaduseelnõudele.

 


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles