Sügiseks valmib perevägivalla käsiraamat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Peeter Langovits

Justiitsministeeriumis on koostamisel perevägivalla äratundmise ja ohvrite abistamise käsiraamat, mis avaldatakse augusti lõpus.

Algselt vaid kitsale ringile, kohalike omavalitsuste spetsialistidele, mõeldud praktiline käsiraamat annab nõu, kuidas perevägivalla ohvrit ära tunda ja abistada. Justiitsminister Kristen Michal sõnas Riigikogus saadikute arupärimisele vastates, et arutelude käigus jõuti arusaamale, et käsiraamat võiks olla hoopis laiemale sihtrühmale.

Juhendmaterjal põhineb Tartu Ülikooli tellitud perevägivalla levikut soodustavaid riske kaardistaval uuringul. 20. mail oli esialgse juhise arutelu, kus osalesid Tartu Ülikooli sotsioloogid ehk siis juhise koostajad, sotsiaalministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, varjupaigade, naisteühenduste, Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, naabrivalve ning kohalike omavalitsuste esindajad.

Ministri sõnul lepiti siis kokku, et Tartu Ülikool täiendab veel seda ning augustiks ootame kõigilt kommentaare parandatud versioonile.

«Esialgu sotsiaaltöötajatele mõeldud juhise asemel on tulnud ettepanek koostada laiem käsiraamat, kuhu oleks koondatud soovitused ja nõuanded ka näiteks kooli tugipersonalile, sest nemad just märkavad esimesena väärkoheldud last, perearstidele, kohalikele konstaablitele, aga ka ohvritele endale,» rääkis Michal.

Näiteks tegi naabrivalve ettepaneku täiendada käsiraamatut naabri õiguste ja kohustustega, et selgitada, kuidas peaks reageerima inimene, kelle kõrvalkorteris on kuulda peretüli. Võimalikud perevägivalla ohvrid leiavad juhendist infot, kuidas nad end saavad aidata ja kelle poole mures pöörduda võib.

«Kui kõik läheb hästi, tõstame selle augustis juhise veebi ja teeme selle avalikuks,» märkis minister käsiraamatu avaldamise kohta.

Keskerakonna parlamendisaadik Viktor Vassiljev päris Michalilt, kuidas ministeeriumi programmid ja käsiraamat käsitlevad samasooliste paarisuhetes esineda võivat vägivalda.

«Kas teie vahvad programmid ja käsiraamat käsitlevad ka omasooliste kooselus juhtuvat vägivalda sarnaselt perevägivallaga ja kas on teie programmides ja käsiraamatus ka vastavaid meetmeid ning soovitusi samasoolistele,» küsis Vassiljev.

Justiitsministri sõnul on programmid ja käsiraamatud üsna sooneutraalsed ning käsitletakse konkreetset tüüpi juhtumeid ja kuriteo koosseise, mitte seda, millistes paarides see juhtuda võib.

«Võib-olla see soo pool ei ole nii tähtis selles küsimuses, kui just see, millised on need suhted ja kuidas tegelikult sellele vägivallale võimalikult vara vahele saada ja kuidas ohvrid mõistaksid, millised nende õigused on,» vastas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles