Medvedev kõneleb homme olukorrast riigis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev käis täna Moskva peal tähistamas rahvusliku ühtsuse päeva, mille seadis riigipühana sisse tema eelkäija Vladimir Putin.
Venemaa president Dmitri Medvedev käis täna Moskva peal tähistamas rahvusliku ühtsuse päeva, mille seadis riigipühana sisse tema eelkäija Vladimir Putin. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev kavatseb oma esimeses pöördumises föderaalassamblee mõlemale kojale selgitada plaane, kuidas hoida pinnal riigi majandust ja tegeleda Gruusia sõja tagajärgedega.

Medvedev esineb kolmapäeval iga-aastase sõnavõtuga olukorrast riigis, mis on talle esimene. Ta on selle traditsiooni toonud pool aastat ettepoole, sest eelmine riigipea Vladimir Putin pidas samasuguse kõne ikka kevadel, vahendas Reuters.

Kremli ametnikud keeldusid andmast eelinformatsiooni selle kohta, millest president homme kõnes täpselt räägib, kuid Medvedev vihjas oma videopäevikus, et ta kavatseb arutada Venemaa majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme, üleilmset rahanduskriisi, välispoliitikat ja puudutab ka Gruusiat.

«See dokument sisaldab vastuseid mõnele kõige märkimisväärsemale küsimusele, millega meie maa silmitsi seisab. Mida ma silmas pean? Mõistagi viitan ma olukorrale, milles Vene Föderatsioon oli augustis… Kaukaasia kriisile,» lisas ta

Ekspertide hinnangul peab president üritama veenda sõjast ja sellele järgnenud suurest börsilangusest ehmunud investoreid ning rahustama tavakodanikke, kes kardavad rubla devalveerimist.

Mõned presidendi nõunikud on vihjanud ka sellele, et üleilmse kriisi asemel keskendub Medvedev rohkem pikaajalistele arenguplaanidele ja eesmärgile mitmekesistada riigi majandust, mis on paljude arvates liiga sõltuv nafta ekspordist.

Kommersandi andmetel võib president kõneleda ka täna kulmineeruvatest USA presidendivalimistest, mille tulemus on homseks tõenäoliselt teada. Kõne kestab ilmselt umbes tunni.

Kreml oli presidendi tähtsa sõnavõtu kuupäeva juba oktoobris kahel korral paika pannud, kuid hiljem need tühistanud. Nagu ikka kantakse riigipea kõnet otse üle riigitelevisioonist ja -raadiost.

Venemaal hakkas föderaalassamblee mõlemale kojale olukorrast riigis kõnesid pidama president Boriss Jeltsin, kes tegi seda esimest korda 1994. aastal pärast saadikute mässu mahasurumist ja riigiduuma valimiste korraldamist.

Medvedev muudab lisaks ajale nüüd ka kõne pidamise paika, eelistades Kremli uhket valgest marmorist Georgi saali nõukogudeaegsele korpusehoonele, kus käis esinemas Jeltsin ja hiljem ka Putin.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles