Soome valmistub hävitama 1,5 miljonit seagripivaktsiini annust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix
Seagripivaktsiin Pandemrix Foto: SCANPIX

Soomes kuulub aegumise tõttu hävitamisele poolteist miljonit seagripivaktsiini annust, olukord on sarnane ka teistes Põhjamaades.

Kui üle-eelmisel talvel läks vaktsineerimisjärjekordades käsikähmluseks, siis nüüd on olukord hoopis teistsugune, vahendab YLE. Ravimite hulgimüügifirmades Oriolas (Espoo) ja Tamros (Vantaa) on kokku 1,5 miljonit aegunud vaktsiini, mis saadetakse hävitamseks Ekokemile.

Riik tellis vaktsiini kõigi kodanike jaoks, kuid A/(H1N1) seagripiepideemia osutus kardetust väiksemaks ja kolmandik inimestest end vaktsineerida ei lasknud. Pandemrix-vaktsiini seoste tõtt narkolepsiaga keelati ära selle kasutamine.

Tervishoiu- ja heaoluameti (THL) ravimite hulgimüügijuhi Pertti Sormuneni sõnul osteti vaktsiini hankides turvalisust ja nii ei saa vaktsiini ostmist raiskamiseks pidada.

Apteekide ja haiglate ravimisladudes olevatele vaktsiinidele saadeti hävitamiskäsk, kuid ladudes olevate vaktsiinide mõningatele koostisosadele soovitakse saada ajapikendust, kuna riik on nende alla pandud 10 miljonit eurot.

Rootsi ja Norra peavad Pandemrix-vaktsiini varud hävitama varem kui Soome. Euroopa Liidus on arutatud ühise ravimivaru loomisest, et vaktsiine hankides saaks vältida riikide omavahelist konkurentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles