Esimesed hääled anti vahetult pärast keskööd Barack Obamale

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AP / Scanpix

Ja nii nad hääletasidki Obama poolt. Seda tehti 15 sedeliga 21st, mis langesid demokraadist kandidaadi kasuks New Hampshire’i osariigi külakeses Dixville Notch. Juba aastast 1968 pole juhtunud, et külarahvas oleks eelistanud demokraati.


Viimati, kui demokraadist presidendikandidaat Hubert Humphrey selles 75 elanikuga asulas võidutses, sai presidendiks aga hoopis tema vabariiklasest rivaal Richard Nixon, meenutab CNN. Olukord oli muidugi teine – Humphrey head võiduvõimalused nullis vilets kampaania ja demokraatide halb maine.



Dixville Notch tõmbab kogu USA meedia tähelepanu 1960. aasta valimistest saati, olles alati esimene koht, kust valimispäeva protsendiralli alguse saab – kohe kesköö saabudes saabudes.



Seda hoolimata asjaolust, et Dixville Notch pole kunagi peegeldanud isegi oma osariigi eelistusi.



Eelvalimistel võidutsesid küla peal McCain ja Obama, kuigi osariik andis demokraatidest eelistusi hoopis Hillary Clintonile. Samas, eelmistel presidendivalimistel on mõlemal korral olnud ülekaalukas favoriit vabariiklane George W. Bush.



Viimastel aastatel on osariigis siiski leidunud teinegi asula – Hart’s Location, mis on otsustanud 1996. aastast taastada 1940ndatel praktiseeritud kesköise hääletamise traditsiooni.



Kuid ka neis hääletuspunktides, mis pole silma paistnud radikaalse kiirustamisega, algas sedelite märgistamine veel pimedas.



Nii tegid näiteks paljud Virginia osariigi hääletajad otsuse tulla järjekorda juba varahommikul kella viie ajal, et mitte veeta hiljem oodates rohkem aega. Alexandria linna keskraamatukogu ees moodustus järjekord kella viieks ning poole kaheksaks hommikul seisis selles sadu inimesi, venitades ooteaja umbes pooleteise tunni pikkuseks.



CNN juhtis tähelepanu sellele, et paljud eile pikkadesse järjekordadesse kogunenud hääletama tulnud on esmakordsed valijad. Ja mitte alati noore ea tõttu, vaid kuna tegu on ühe kõigi aegade intrigeerivaima lahinguga Valge Maja ovaalkabineti pärast.



Mainekas väljaanne Washington Post märkis aga, et vahest oli ameeriklastel eile viimane võimalus hääletusjärjekorras ühtsusetunnet kogeda, sest juba 2012. ja 2016. aasta valimistel võib USAs kasutusele tulla tehnoloogia, mis võimaldab anda oma hääle endale sobival ajal ja kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles