Ühepoolne intressitõus võib Sampole löögi anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sampo Pank on viimastel aastatel jõuliselt teiste pankade kliente enda juurde meelitanud, lubades soodsamaid intresse ja teenustasusid.
Sampo Pank on viimastel aastatel jõuliselt teiste pankade kliente enda juurde meelitanud, lubades soodsamaid intresse ja teenustasusid. Foto: Raigo Pajula

Uutele laenuvõtjatele ühepoolse intressitõusu võimaluse peale surunud Sampo pank jääb sellel teel üksi ning võib konkurentide hinnangul uusi kliente kaotada.


Alates oktoobrist seisab kõigis uutes Sampo Panga eluasemelaenu lepingutes punkt, et pangal on õigus ühepoolselt ja ühe kuu pikkuse etteteatamisega muuta laenuintressi pangamarginaali osa. Eestis antakse lõviosa eluasemelaenudest välja eurodes ning nende intress koosneb pidevalt muutunud Euriborist ja pangamarginaalist.



Marginaal võib ka langeda


Viimane on seni kõigi pankade laenulepingutes püsinud muutumatuna ning headel aegadel on seda kliendi taotlusel vaid alandatud. Oktoobrist muutis Sampo aga Eestis kehtinud traditsiooni ning võttis endale õiguse seda vajadusel muuta.



Sampo Panga Eesti juhi Aivar Rehe kinnitusel kasutatakse marginaali tõusu ainult äärmisel juhul, kui rahvusvahelistel rahaturgudel on seis väga raske ning laenuraha läheb pangale kallimaks. Samavõrd võimalik, kui on marginaali tõus, on ka selle langus parematel aegadel.



Muudatuse põhjus peitub Rehe sõnul paljuski nende emapanga tüüptingimustes, sest Skandinaavias on selline praktika küllaltki levinud. Miks sellist punkti aga vaja oli, kui Rehe kinnitusel seda tõenäoliselt kasutada ei taheta, ei osanud ta väga põhjalikult seletada.



Finantsinspektsiooni pressiesindaja Malle Aleksiuse sõnul võib Sampo käitumise õigsuse üle vaielda, kuid et tegemist on panga tingimustega ning sellest ka kliente teavitatakse, siis ei saa pangale midagi ette heita.


«See on kahepoolne leping ning kui klienti on sellisest tingimusest teavitatud, on kõik korras,» lausus ta.



SEB eralaenude arendusjuhi Triin Messimase kinnitusel nemad Eesti suuruselt teise pangana sellist tingimust kasutusele ei võta. Sama kinnitas ka Swedbank Eesti juht Erkki Raasuke.



Messimas ütles, et laenu intressimuutused peaks olema selgelt põhjendatavad, Sampo kasutatav skeem tekitaks aga klientidele vaid segadust ning seepärast SEB seda teha ei taha.



Kasu asemel kahju


Kuigi ükski Sampo konkurent seda oma nimel tunnistada ei taha, sest konkurentide tegevuse avalikku arvustamist ei peeta panganduses heaks tooniks, usutakse, et selline lepingupunkt võib Sampole kasu asemel pigem kahju tuua.



Kliente võib eemale peletada just senine praktika, kus hinnad kipuvad pigem tõusma, ja lisaks selgusetus oma tulevaste laenumaksete suuruse pärast.



Rehe sellepärast siiski ei muretse, sest tema kinnitusel pakub Sampo inimestele ikkagi kõige soodsamat laenuintressi. Ta lisas, et umbes 10 000 praegust laenuklienti muudatus siiski ei puuduta, sest vanu lepinguid muutma ei hakata. Võimalikuks võib see saada vaid juhul, kui mõni klient soovib kodulaenu suurendada, sest siis võidakse intresside kallale minna küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles