Mõttekoja töötaja kõrvaldas 15 000 eurot

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Toomas Huik

Kaitseministeeriumi juures töötav sihtasutus Rahvusvaheline kaitseuuringute keskus (RKK) vallandas läinud nädalal büroojuhi, kes lasi sihtasutusel mullu kinni maksta oma isiklikke reisiarveid ja võttis ka asutuse kontolt sularaha.

«Kummalistele arvetele juhtis tähelepanu meie audiitor 2010. aasta majandusaruande iga-aastase auditeerimise käigus,» ütles Postimehele RKK juhataja Kadri Liik.

Liigi sõnul sai juhtum talle teatavaks läinud nädala algul. Tema poolt järgnevalt korraldatud kohtumisel audiitori, lepingulise raamatupidaja ning asjaomase töötajaga selgus, et viimase puhul oli tegu sihtasutusele kuuluva raha ebasihipärase kasutusega isiklikes huvides.

Raha kõrvaldamine on aset leidnud 2010. aastal eri aegadel, muu hulgas on RKK raha kulunud isiklike puhkusereiside kulude maksmiseks, ent osalt ka lihtsalt sularahas välja võetud.
Sihtasutusele tekitatud kahju suurus on esialgsel hinnangul ca 15 000 eurot, kuid see võib veel uurimise käigus muutuda. RKK kavandab lisaks läbi vaadata ka eelnevate aastate materjale.

RKK teatas, et on teinud juhtumi ka kohta avalduse politseile. Politsei- ja piirvalveameti kommunikatsioonijuht Harrys Puusepp ütles eile õhtul, et ei oska avalduse laekumist kinnitada.

Kadri Liik ütles, et vabastatud töötaja on ilmutanud soovi tema poolt tekitatud kahju sihtasutusele hüvitada.

RKK teatas eile, et ei pea uurimise lõpunik korrektseks endise töötaja nime avaldada. Sihtasutuse veebilehe eri versioonide võrdlusest on samas selge, et ametist vabastati RKK büroojuht Leelet Nellis (34). Nellis ei soovinud teisipäeva õhtul juhtumit kommenteerida.

Rahvusvaheline kaitseuuringute keskus (tuntud ka ingliskeelse lühendiga ICDS) on kaitse- ja julgeolekuküsimusi analüüsiv mõttekoda, mis asutatud valitsuse poolt 2006. aastal. Laiemas avalikkuses on RKK tuntud kui igal kevadel toimuva Lennart Meri konverentsi korraldaja ja kuukirja Diplomaatia väljaandja. RKK tuntumate töötajate seas on kunagine Postimehe korrespondent Moskvas, Venemaa poliitika spetsialist Kadri Liik, kolumnist ja Diplomaatia peatoimetaja Iivi Anna Masso, vanemteadur sotsioloog Juhan Kivirähk. RKK nõukogu esimees on Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles