Eksperdid: eestlane ei ole kohastunud palavuses elama

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

EMHI klimatoloogide sõnul on kuumalained Eesti inimestele ohtlikud, sest me ei ole kohastunud palavuses elama.

Teiseks elame me mere ääres ja siinne kuumus on sageli niiske ning nn märg leil on teatavasti karmim kui kuiv, kirjutasid EMHI spetsialistid Külli Loodla ja Ain Kallis keskkonnaministeeriumi kodulehel.

«Kuumus võib isegi tappa: meenutagem 2003. aasta augustit, kui umbes kaks nädalat kestev ligi 40-kraadine leitsak surmas Lääne-Euroopas vähemalt 35 000 inimest,» meenutasid klimatoloogid.

Nende sõnul näitasid uurimused, et päevaseid kõrgeid soojanäite suutsid inimesed küll taluda, kuid kõige hullem oli see, et ööd ei toonud kergendavat jahedust.

Loodla ja Kallis kirjutasid, et üks-kaks kuuma päeva suudavad ka eestlased välja kannatada ning neid isegi nautida, kuid kui ööpäeva maksimaalne õhutemperatuur ületab 30 kraadi viiel või enamal päeval, siis seda olukorda peetakse meie kandis juba eriti ohtlikuks ilmanähtuseks.

EMHI andmeil paistab, et just selliseid ilmasid on Eestis sel suvel oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles