Lukas: reformil on mõtet vaid «kogu paketina»

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine haridusminister Tõnis Lukas
Endine haridusminister Tõnis Lukas Foto: Peeter Langovits

Endine haridusminister Tõnis Lukas leidis, et kõrgharidusreformi alustalad on kvaliteet, tasuta õpe ja õppetoetused ning seetõttu tuleks need ka ellu viia samaaegselt, täispaketina.

«Mul on heameel, et Jaak Aaviksoo on ka pöördunud vajaduspõhiste õppetoetuste usku. Õigustatult on ministri seisukoht praegu, et sellest tähtajast, mis koalitsioonileppesse kirja läks - et uus süsteem rakendub aastal 2015 - on vähe,» kommenteeris endine haridusminister täna Aaviksoo tutvustatud kõrgharidusreformi lähtekohti.

Ka Lukas leidis, et õppetoetused tuleks kiiremini rakendada, sest nende printsiibid on üliõpilaste ja haridusministeeriumi vahel põhjalikult läbi vaieldud. Tema sõnul läks koalitsioonileppesse tähtajaks alles 2015. aasta seetõttu, et ilmselt ei leitud leppe lõppotsuste tegemise ajal selle rahastamiseks allikaid.

«Selle juurde tuleks nüüd tagasi tulla, sest tasuta kõrgharidus on tort üliõpilastele siis, kui sellel on ikka vahukoor ja kirss ka peal. Muidu ei võimaldaks tasuta õppekoht ikkagi kõigil süvenenult tempokalt õppida, et nominaalajaga lõpetada,» oli ka Lukase arvamus.

Tema sõnul on kõrgharidusreformil kolm printsiipi: kvaliteet, tasuta kõrgharidus ja õppetoetused ning ükski neist eraldiseisvana ei rakenduks efektiivselt.

Lukase sõnul on täna Jaak Aaviksoo avalikustatud kõrgharidusreformi põhimõtted samad, mis tema sügisel välja töötatud programmis.

«Need punktid, millest Aaviksoo rääkis, on samad, mis olid kirjas ka mu kodulehel, kui enne valimisi kõrghariduse rahastamise uutele põhimõtetele toetust kogusime,» ütles Lukas. «Vahepeal koalitsioonileppe tegemise käigus läksid need pisut ümmargusemaks, kuid nüüd Aaviksoo esituses on taas samad lahendused,» oli ta rahul.

«Muidugi sõltub reformi elluviimine ka detailidest, mis järgnevad printsiipide rakendamisele. Siin võib olla lähenemine minu ja Aaviksoo puhul erinev, aga seda saab kontrollida alles siis, kui need selguvad,» lisas Lukas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles