Ansip: kõrgem maamaks ei too Tallinnale kõrgemat hüvitist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Kui Tallinnas või mõnes muus omavalitsuses on maamaksu protsent kõrgem kui mujal, siis peaminister Andrus Ansipi nägemuses ei peaks taoline linn või vald saama kodualuse maa maksuvabastuse hüvitamisel suuremat hüvitist - kompensatsiooni tuleks jagada vastavalt üksikisiku tulumaksule.

«Minu meelest on kõige õiglasem kompenseerimise viis läbi tulumaksuprotsendi suurendamise ehk kogu selle 16,6 miljonit eurot, mis maamaksust tänu kodualuse maa maksuvabastusele kohalikel omavalitsustel saamata jääb, peavad kohalikud omavalitsused kätte saama läbi üksikisiku tuluosa suurendamise,» väitis valitsusjuht Andrus Ansip täna riigikogu infotunnis.

«Praeguse SKP (sisemajanduse koguprodukt - toim) taseme juures tähendaks see seda, et 11,4 protsendi asemel hakkaksid kohalikud omavalitsused saama 11,724 protsenti üksikisiku tulust ja see oleks õiglane kompensatsioon.»

Ansipi sõnul tähendab see, et maamaksu teistest enam tõstnud linnad-vallad ei saa suuremat hüvitust kui need, kelle protsent on madal või puudub üldse.

«Me kindlasti ei peaks karistama neid kohalikke omavalitsusi, kes on omal juba kodualuselt maalt juba maamaksu kaotanud, ja me kindlasti ei peaks premeerima neid, kes on Tallinna elanikelt näiteks kasseerinud 20-30-50 000 krooni aastas maamaksu.»

Ansipi sõnul ei ole nii suur maamaks õiglane ning riik peab selle ka seaduses välja ütlema. «Kui me kompenseeriksime selle 50 000se maamaksu või ka 20 000se maamaksu, siis me ju ütleksime, et see oli õiglane ja riik võtab nüüdsest selle kohustuse endale. Me ei kavatse seda teha.»

Ansipi sõnul on väga tugev seos üksikisiku tulu ja maamaksu vahel, mistõttu on see väga õiglane kompenseerimise viis.

Seni on koalitsioonipoliitikud rääkinud, et kavatsevad kodualuse maa kuni 1500 m2 ulatuses maamaksust vabastamise tõttu linnadel-valdadel saamata jääva tulu neile hüvitada, kuid ei ole täpsustanud, millisel moel.

Homme riigikogus teisele lugemisele mineva eelnõu kohaselt jõustuks vabastus 1. jaanuarist 2013. Tallinna linnavalitsus esitas täna omapoolse analoogse eelnõu, mis jõustaks Tallinnas sarnase korralduse juba aasta varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles