«Pehmed alad» osutasid Partsile kõva vastupanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna Tehnikaülikooli arengukonverentsi naelaks kujunes ootamatult majandusministri ja sotsiaalprofessori debatt avaliku halduse õpetamise üle TTÜ-s.

Kõigepealt soovitas majandusminister Juhan Parts koolil avaliku halduse lõpetamisest loobuda, kuna seda eriala saavat õppida pea igas Eesti kõrgkoolis. Mõni tund hiljem lükkas sotsiaal- ja majandusteaduskonna professor Rainer Kattel oma kõnes selle ümber ning tõestas vastupidist.

«Lõpetage see avaliku halduse üliõpilaste tootmine ära. Neid suudetakse toota ka teistes koolides,» põrutas majandusminister. Ta soovitas selle eriala 800 üliõpilasega läbi viia arenguvestlused ning nad tehnoloogiaalade täitmata kohtadele üle viia.

Partsi hinnangul on sotsiaalteaduste õpetamine plahvatuslikult kasvanud, ka nendes kõrgkoolides, kus nende koht pole.

Sellele vastas hilisemas kõnes TTÜ haldusjuhtimise professor Rainer Kattel. Ta tõi välja fakti, et TTÜ on Eestis ainus õppeasutus, kus on õppekavad nii bakalaureuse kui ka magistri- ja doktoriastmes.

«Avaliku halduse kõrgharidust kolmes kõrgharidusastmes pakub ainult TTÜ «Juhan Partsi nimeline avaliku halduse instituut,» mille juhi kohalt ma end ootamatult leidnud olen,» ironiseeris Kattel.

«Tehnoloogia arendamine ilma sotsiaalse ja avaliku mõõtmeta on tänapäeval nonsenss. Lahkuvad ministrid, protsessid lähevad edasi,» märkis Kattel.

Ta tõi välja TTÜ avaliku halduse saavutused. TTÜ on selle eriala poolest Põhjamaade ja Kesk- ning Ida-Euroopa kolme parima ülikooli seas. Juba praegu ületab sotsiaalteaduskonna teaduslike publikatsioonide hulk ülikooli seatud viie aasta eesmärgi.

«Need pole mingid Edasi ajaleheartiklid, vaid ikkagi lugupeetud teadusväljaannetes ilmunud teadusartiklid,» rõhutas Kattel.

Ta tõi välja, et maikuus oli amazon.com'i raamatumüügi keskkonnas enimmüüdud rahvusvahelise ärijuhtimise raamat pärit TTÜ sotsiaal- ja majandusteaduskonna välisõppejõu sulest. Viimased osakonna doktoritööd on tegelenud Eestile praegu väga oluliste innovatsiooniprobleemidega. Professori sõnul on sotsiaal- ja majandusosakond juba praegu ülikooli kõige rahvusvahelisem, tehes koostööd India ja Brasiiliaga. Lisaks on viiendik üliõpilastest pärit välismaalt ning doktori- ja magistriiastmeis õppetöö üha rohkem ingliskeelne.

Kattel oli nördinud, et teaduskonna saavutusi tunnustavad teised teadlased, teadusajakirjandus ning tarbijad, kuid mitte ministrid. Ta tunnistas samas, et osakonna imago pole kõige parem, avalikkuse silmis ollakse väga õpetamis-, mitte teaduskesksed. Tegelikkus sellele ei vasta.

Kattel siiski nõustus, et tulevikus tuleb keskenduda vähemate ja kvaliteetsemate tudengite harimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles