Raidma valiti taas ÜRO hädaabi keskfondi nõukogusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma kaks aastat tagasi päästeameti ülemana metsapõlengul.
Mati Raidma kaks aastat tagasi päästeameti ülemana metsapõlengul. Foto: Raigo Pajula

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon määras 31. oktoobril ametisse 16-liikmelise nõukogu uue koosseisu, kuhu valiti taas ka fondi loomisest alates nõukokku kuulunud endine päästeameti peadirektor ning praegune riigikogu liige Mati Raidma.


Hädaabi nõukogu ülesanne on anda ÜRO peasekretärile ning ÜRO katastroofiabi koordinaatorile strateegilisi suuniseid fondi vahendite tõhusaks kasutamiseks, teatas välisministeerium.

Kokku kuulub nõukogusse 12 liiget ning 4 asendusliiget. Koos Raidmaga jäid ametisse veel kuus eelmise koosseisu liiget, tagamaks nõukogu institutsionaalset järjepidevust.

Nõukogu liikmed ei esinda selles ei oma riiki ega valitsust, vaid on iseseisva eksperdi staatuses.

2006. aasta märtsis tegevust alustanud hädaabi keskfond on ÜRO humanitaarasjade koordinatsiooni büroo hallatav kriisifond, kust humanitaarkriisides tegutsevad ÜRO allorganisatsioonid, programmid ja agentuurid saavad kriisi tekkimisel vahendeid koheseks tegutsemiseks.

Alates fondi loomisest on keskfond eraldanud rohkem kui 1 miljard dollarit humanitaartegevuste rahastamiseks erinevates kriisikolletes üle maailma.

Põhiliselt suunatakse raha loodusõnnetuste ja katastroofide ning tähelepanuta jäänud ehk nn unustatud kriiside kiireloomuliste vajaduste katteks.

Praeguseks on fondist abi saanud 65 riiki. Eesti on fondi rahaliselt toetanud alates selle loomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles