SDE kavatseb pankrotistunud firmale võlgu jäänud raha riigile kanda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide juhatus.
Sotsiaaldemokraatide juhatus. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretäri Kalvi Kõva sõnul kavatseb erakond kanda riigieelarvesse panktotistunud OÜ-le Ühendatud Närvivõrgud võlgu jäädud 11 913 eurot, nagu soovitas kolmapäeval riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjon.

Juulini SDE peasekretäri ametis olev Kõva ütles BNSile, et komisjoni kolmapäevane ettepanek teeb talle heameelt, kuna see küsimus on juba liiga kaua õhus olnud, mida teha võlaga pankrotistunud ettevõttele.

«Anname endast parima, et raha komisjoni seatud tähtajaks, 8. juuliks ära maksta. Raha ei ole kellelgi palju, eriti erakondadel, aga me püüame selle raha siiski leida. Võib-olla tuleb meil selleks mõne muu arve tasumine edasi lükata,» lausus Kõva, kes annab juulis SDE peasekretäri ameti üle Indrek Saarele.

Riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi kolmapäeval Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ettepaneku kanda riigieelarvesse 11 913 eurot, mille partei jäi 2007. aasta riigikogu valimiste järel võlgu nüüdseks pankrotistunud OÜ-le Ühendatud Närvivõrgud. Komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles BNSile, et komisjon saatis kolmapäeval SDE-le kirja ja palus erakonnal astuda samme raha ülekandmiseks kuu aja jooksul. Komisjon ootab SDE-lt 11 913 euro ülekandmist rahandusministeeriumi arvele hiljemalt 8. juuliks.

SDE märkis 2007. aasta riigikogu valimiste aruandes, et parteil on ajalehes ilmunud valimisreklaami eest tasumata OÜ-le Ühendatud Närvivõrgud 261.394 krooni. 2008. aasta septembris tasus SDE ettevõttele 75 000 krooni ning jäi võlgu veel 186 394 krooni. 2009. aasta oktoobris teatas erakond riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjonile, et tasumata on endiselt 186 394 krooni, mille SDE lubas tasuda aasta lõpuks.

Mullu septembris tõdes SDE korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjonile saadetud kirjas, et võlg OÜ-le Ühendatud Närvivõrgud on endiselt tasumata, kuna ettevõte ei ole esitanud nõuet. Pärnu maakohus kuulutas 2009. aasta septembris välja OÜ Ühendatud Närvivõrgud pankroti ja osaühing kustutati äriregistrist mullu septembris.

Erakondade rahastamiskontrolli komisjon leidis, et kuna SDE-le oli OÜ Ühendatud Närvivõrgud nõue esitatud arve näol teada juba veebruarist 2007 ja erakond tunnistas nimetatud võlga ka oma hilisemates täiendavates aruannetes, siis ei pidanud osaühing selle kohta hiljem eraldi täiendavat nõuet erakonnale esitama.

Komisjoni hinnangul on arusaamatu, miks võlg ei kajastunud OÜ Ühendatud Närvivõrgud pankrotipesas, mis sisuliselt võrdub juriidilise isiku poolt nõudest loobumisega ja see omakorda muudab SDE kohustuse OÜ Ühendatud Närvivõrgud ees keelatud annetuseks, kuna selle on teinud juriidiline isik. Seetõttu ootab komisjon SDE-lt 11 913 euro kandmist riigieelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles