Kontrollkomisjon tahab erakondade allasutustest täpsemat ülevaadet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Riigikogu juures tegutsev erakondade rahastamiskontrolli komisjon soovib saada parteidelt täpsemat ülevaadet, milliseid pangakontosid nad kasutavad ja millised allorganisatsioonid parteidega seotud on.

Rahastamiskontrolli komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles BNSile, et kolmapäeval kogunenud komisjon otsustas saata erakondadele kirjad, paludes informatsiooni, milliseid pangakontosid nad kasutavad ja millised sidus- ja tütarühingud või organisatsioonid nendega on seotud.

«Praegu meil selle kohta ülevaadet ei ole. Ootame neilt vastust ja loodetavasti augusti lõpus toimuvaks koosolekuks me saame selle ülevaate,» lausus Ojasalu.

Rahastamiskontrolli komisjon tegi eelmisel, 18. mail toimunud koosolekul ettekirjutuse üksikkandidaadina valimistel osalenud Svetlana Ivnitskajale, kes polnud kuluaruannet esitanud, ja Leo Kunnasele, kes pole määranud aruandes kulude katmiseks kasutatud annetuste rahalist väärtust.

Ojasalu sõnul sai komisjon Ivnitskajalt lõpuks aruande kätte, kuigi teda oli raske tabada. Komisjon sai Ivnitskajalt tähtajaks aruande kätte, kuid ei ole veel jõudnud kontrollida, kas aruanne on õige või mitte.

«Härra Kunnasega on nii, et ta oli ühenduses meie komisjoni sekretariaadiga ning ta küsis juriidiliste nüansside kohta selle protseduuri suhtes. Koosoleku ajaks ei olnud me temalt vastust saanud, kuid vähemalt kontakt temaga on olnud,» lausus Ojasalu.

Erakondade rahastamiskontrolli komisjoni otsustas riigikogu luua mullu novembris vastu võetud seadusega, mida toetasid Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond ja rohelised. Varem kontrollis erakondade rahastamist riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon.

6. mail esmakordselt kogunenud erakondade rahastamise järelevalve komisjon valis esimeheks sotsiaaldemokraat Ardo Ojasalu ja aseesimeheks kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarandi.

Rahastamiskontrolli seitsmeliikmelisse komisjoni kuuluvad parlamendiparteide esindajatena Reformierakonna kunagine aseesimees, endine majandus- ja kommunikatsiooniminister ning praegu eraettevõtluses tegutsev Meelis Atonen, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) tegevjuht Tiit Riisalo, Eesti Loto nõukogu esimees ja maksuameti endine direktor, sotsiaaldemokraat Ardo Ojasalu ning Keskerakonda kuuluv Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Asendusliikmeks on Reformierakond nimetanud Tallinna linnavolikogu liikme Ants Leemetsa, IRL siseministri nõunik Kert Karuse, Sotsiaaldemokraatlik Erakond kunagise keskkonnaministri Vootele Hanseni ning Keskerakond Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi.

Lisaks riigikokku kuuluvate erakondade esindajatele kuuluvad järelevalvekomisjoni vabariigi valimiskomisjoni, riigikontrolöri ja õiguskantsleri nimetatud liikmed. Vabariigi valimiskomisjon nimetas komisjoni liikmeks Tallinna ülikooli võrdleva halduspoliitika professor Anu Tootsi ja asendusliikmeks Eesti Juristide Liidu direktor Krista Paali. Riigikontrolör esitas komisjoni liikmeks riigikontrolli kommunikatsiooniteenistuse juhataja Toomas Mattsoni ja asendusliikmeks riigikontrolli direktor Tõnis Saare, õiguskantsler aga nimetas komisjoni liikmeks kultuurilehe Sirp peatoimetaja, roheliste nimekirjas riigikogu valimistel osalenud Kaarel Tarandi ja asendusliikmeks MTÜ Korruptsioonivaba Eesti tegevjuhi Asso Prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles