Riigimetsa puidu kadumine on vähenenud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Riigikontrolli audit näitas, et riigimetsast raiutud puidu arvestus on Riigimetsa Majandamise Keskuses (RMK) pärast 2008. aasta struktuurireformi paranenud, sest enam ei ole selliseid puidukadusid nagu varem.

Riigikontroll leidis, et pärast struktuurireformi saadakse riigimetsa lageraietest keskmiselt 17 protsenti hektari kohta enam puitu kui varem. See viitab võimalusele, et enne struktuurireformi ei jõudnud kogu riigimetsast raiutud puit ostjani.

Riigikontroll tegi auditis keskkonnaministeeriumile ettepaneku selgitada vastutajate tuvastamiseks välja varasemate puidukadude põhjused, et välistada nende esinemise võimalikkus RMK praeguses töökorralduses.

Keskkonnaminister kinnitas oma vastuskirjas, et raiest saadud puidu koguse suurenemine on põhjustatud peamiselt mõõtmistäpsuse ning töökorralduse paranemisest. Kuigi minister ei vaidlusta varasemaid puidukadusid, ei pea ta siiski võimalikuks tagasiulatuvalt varasemate aastate puidukadude põhjusi täpsemalt selgitada ja vastutajaid tuvastada.

Minister tõdes, et absoluutset varguskindlust ei anna veel ka praegune süsteem, mistõttu tuleb seda pidevalt täiustada.

Riigikontrolli arvates on RMK kontrollitavate langetustraktorite kasutuselevõtt küll parandanud riigimetsast raiutud puidu mõõtmistäpsust, kuid ei taga veel kogu raiutud puidu arvelevõtmist RMK laoarvestuses.

Samuti tuleb parandada riigimetsast raiutud puidu teekonna jälgitavust raielangilt ostjani ja tagada veoselehtede kvaliteetne täitmine. Kuna praegune laoarvestuse korraldus ei võimalda hõlpsasti tuvastada, milliselt raielangilt või laost mingi puidukogus pärineb, siis on kadude ilmnemise korral raske kindlaks teha kao tekkekohta, põhjust ning võimalikku vastutajat.

Riigikontrolli hinnangul tuleks riigimetsast raiutud puidu arvestust oluliselt täiustada, sest praegune arvestussüsteem ei võimalda võrrelda riigimetsast raiutud ja ostjatele müüdud puidu kogust sortimentide kaupa ning on kasutatav eelkõige riigimetsast raiutud ja ostjatele müüdud puidu üldkoguste analüüsiks.

Välja kujunenud tava kohaselt mõõdavad ostjad vastuvõetud puidu oma puidusortimentide klassifikatsioonist lähtudes, mis erineb RMK laoarvestuses kasutatavast, mistõttu on RMK laoarvestuses mõõdetud puidukoguste võrdlemine erinevate sortimentide tasemel ostja mõõtmisandmetega raskendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles