Pentus: Obama andis ameerika unelmale uue näo

, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.
Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus kirjutab oma ajaveebis, et Barack Obama valimisega tegi USA ajalugu.

USAs tehti täna öösel ajalugu. Tehti võimsalt.

Presidendivalimiste kampaania alguses ei tihanud keegi uuele tulijale Barack Obamale võitu ennustada. Ei usutud sedagi, et temapoolne demokraatide partei siseselt Hillary Clintoni hiigelaparaadi vastu minek pärjatud saab. Kõikide skeptikute kiuste aga sai. Ja tänane tulemus annab ilmselt väga paljude ameeriklaste jaoks nn American dream'ile uue näo. Barack Obama karisma ja suutlikkus tõmmata kaasa neid, keda poliitika seni õlgu kehitama on pannud, on erakordne. Ma arvan, et tema võit annab suure positiivse tõuke väga paljude ameeriklaste eneseteadvusele.

Kevadel presidendivalimiste ettevalmistustega USAs koha peal tutvumas käies oli teravalt tajutav, kui väga oodatakse Ühendriikides muutusi. Värskust, uut hingamist, riigi positiivse maine tugevdamist. Obama vastas nendele ootustele. Veenvalt. Nüüd jääb üle oodata, milline saab olema ilmselt pärast võidupidustusi avalikuks saav meeskond, kellega uue presidendi ees kohe seisvaid kõike-muud-kui-lihtsaid ülesandeid lahendama hakatakse. Meie siin jälgime kindlasti teravdatud tähelepanuga seda, kes saab Joe Bidenile lisaks välispoliitilise suuna kujundajaks. Sugugi vähemtähtis pole aga seegi, kellega koos hakkab Obama otsima lahendust majanduskriisile.

Viimaste päevade kõige levinum küsimus on olnud - kumb on Eesti jaoks parem president, kas McCain või Obama. Mina arvan, et Eesti jaoks on muude näitajate kõrval tähtis ja hea, kui USA on sisemiselt tugev ja kõige paremas mõttes enesekindel. Ma arvan, et Obama on Ühendriikide sisemise enesekindluse tugevdamiseks juba väga palju teinud. Ja see on igal juhul hea. Ka Eesti jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles