Paet kaitses keeleinspektsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet kaitses täna pressikonverentsil keeleinspektsiooni OSCE rahvusvähemuste ülemvolinik Knut Vollebaeki kriitika eest.

Vollebaek tunnistas oma Eesti visiidi kokkuvõttes, et ta pole väga keeleinspektorite töö poolt. «Rohkem oleks vaja positiivseid, proaktiivseid meetmeid, mitte karistusmeetmeid,» sõnas ta.

Välisminister sellega nõus ei olnud. «95 protsendil juhtudest teeb inspektsioon ettekirjutuse ehk määrab uue tähtaja. See pole ju karistus,» lausus Paet. Ülejäänud viiel protsendil juhtudest on pärast korduvate ettekirjutuste tegemist määratud väiksed trahvid.

Paeti sõnul on inimesed isegi tunnistanud, et keeleinspektsiooni ettekirjutused on neile motiveerivalt mõjunud ning nad on oma keeleoskust parandanud. Seetõttu polevat õiged jutud hirmust ja repressioonide kartusest nende seas, keda kontrollitakse.

Välisminister rõhutas, et riigikeele korrektse kasutuse edendamine on iga riigi huvides ja Eesti ei ole selles osas erand. «Ametikohajärgsed keelenõuded on põhjendatud ning keeleinspektsiooni töö on läbipaistev ja seaduslik,» lisas Paet.

Minister märkis lõpetuseks, et vaid üks keeleinspektsiooni otsus on kohtus vaidlustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles