TVNET: oligarhide vastasesse võitlusse tuleb kaasata venekeelne kogukond

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad Lätis Daugava jõe ääre, kus 8. juunil peeti nn oligarhide matuseid.
Küünlad Lätis Daugava jõe ääre, kus 8. juunil peeti nn oligarhide matuseid. Foto: SCANPIX

Riias Daugava jõe ääres eile aset leidnud nn oligarhide matused, kus osales ligi 9000 inimest, möödusid rahulikult.

Taolise ettevõtmise mõte oli liita rahvast korruptsioonivastases võitluses ja kutsuda inimesi üles mitte tegema koostööd oligarhidega, vahendas TVNET.

Uudisteportaaliga vestelnud spetsialistid ütlesid, et oleks väga hea, kui sellest aktsioonist ei saaks ühepäevanähtust. Ka märkisid nad, et aktsiooni jätkumiseks nii, et kogu ühiskond liituks, on vaja venekeelse elanikkonna kaasamist.

Politoloog Ivars Ijabs rõhutas, et aktsioon möödus ilma hüsteeriata ja korratusteta. «Inimesed kogunesid ilusa ilmaga Daugava kaldale, et öelda välja oma arvamus poliitilistes küsimustes. See on normaalne kodanikuinitsiatiiv.»

Vaatame, mis saab edasi, ja kas see aktsioon mõjutab erakorraliste seimivalimiste tulemusi. Lätis, nagu ka Venemaal, ollakse veendunud, et intelligents peab avaldama poliitikas arvamust.

Lätis on olemas intelligentsi esindajaid, kel on oma arvamus poliitiliste protsesside kohta. Häda on aga selles, et tavaliselt jäävad need leegitsevate kõnede ja ilusate sõnade tasemele, nentis Ijabs.

Politoloog selgitas, et sõnadele ei järgne konkreetset, praktilist tegevust. «Vaatame, kuidas läheb sel korral,» lisas ta.

Kirjanik ja publitsist Marina Kostenetskaja on eilse aktsiooni toimumisega rahul. «Oleksin veelgi rohkem rahul, kui ettevõtmisel oleks astunud üles venekeelse kogukonna liidrid.»

Miks lätlased ei näe või ei taha näha, et kui Zatlers tegi ettepaneku saata seim laiali, siis teda toetasid ka venelased. Miks ei võtnud seda «signaali» vastu eilse aktsiooni korraldajad? See näitab ju selgelt, et venelased on valmis koos lätlastega taas käest kinni võtma, jutustas Kostenetskaja.

Publitsist Karlis Streipsi arvates on suurepärane, et Lätis on palju niisuguseid inimesi, kes ei taha alluda oligarhide diktaadile. Ka tema leiab, et eilne aktsioon ei tohi jääda üksikuks omataoliseks.

Streipsi sõnul pole tal venelaste kogukonna ühinemisest oligarhidevastase aktsiooniga midagi. Küll aga võiksid nad võtta sõna läti keeles, lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles