Vollebaek Vene koolide osas seisukohta ei võtnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni rahvusvähemuste ülemvolinik Knut Vollebaek.
Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni rahvusvähemuste ülemvolinik Knut Vollebaek. Foto: OSCE

Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni OSCE rahvusvähemuste ülemvolinik Knut Vollebaek venekeelsete koolide eesti keelele ülemineku osas seisukohta ei võtnud.

«Endal ühte kindlat arvamust pole. Sõltub koolist, igal ühel neist on erinevad probleemid ja põhjused pikenduse palumiseks,» rääkis Vollebaek täna välisministeeriumi pressikonverentsil.

Ta kohtus Eesti visiidi jooksul nii valitsuse, opositsiooni, kohalike omavalitsuste ja venekeelsete koolide esindajatega ning külastas Narvas ühte ajapikendust palunud keskkoolidest.

«Ma ei näinud Eestis kedagi, kes põhimõtteliselt eestikeelsele haridusele ülemineku vastu oleks olnud. Protsessi vajalikust ei sea keegi kahtluse alla,» lausus volinik. Tema sõnul muretsetakse pigem ülemineku kiiruse ja tähtaja ning koolide valmiduse pärast. Mõne kooli esindajad olid arvanud, et saavad ettevalmistustega juuni lõpuks valmis, teised olid olnud skeptilisemad.

Vollebaek oli seisukohal, et riigikeele oskus on integratsiooni jaoks oluline ning seda tuleb mitte-eestlaste seas propageerida. Samas peavad jääma adekvaated võimalused vähemuskeeles haridust omandada. Voliniku hinnangul on lisaks faktidele oluline ka mulje, kuidas seda tajutakse ning praegu tuntakse muret vene koolides antava hariduse kvaliteedi languse pärast. Ta rõhutas, et reformid ei tohiks rahvusvähemuste omakeelse hariduse lõppu tähendada.

Vollebaek tunnustas Eestit selle eest, et üleminek eestikeelsele õppele toimub samm-sammult ning et erandit palunud koolidega peetakse avatud dialoogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles