Veebikonstaabli päevi täidab ajugümnastika

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Möödunud nädalal vahetult pärast veebikonstaablit tutvustavat pressikonverentsi suurenes juhtivkriminaalametniku Andero Sepa «sõprade» arv ainuüksi Facebookis 700 võrra.

Kui Põlva politseijaoskonna patrullpolitseinik Andero Sepp politsei- ja piirivalveameti ajakirjas Radar veebikonstaabli konkursi kuulutust märkas, ei mõelnud ta kaua – töö tundus piisavalt huvitav, et kandideerida. «Pärast vestlusvooru leiti, et olen selleks tööks sobiv,» kostab 23-aastane Sepp, kes seljatas ligi kolmkümmend konkurenti.

Nüüd teda teedel autoga patrullimas ja kurikaelu taga ajamas näha pole. Noormeest ümbritseb Tartu kabinetivaikus, mida ilmestab vaid arvutiklaviatuuri klõbin – ehk värskes õhus töötamise asemel peab ta istuma kaheksast viieni suviselt palavas ruumis.

Korrakaitsmine huvitas Seppa juba päris noorena – esimesed sammud astus ta raskel, ent mehisel teel abipolitseinikuna. Kuna töö meeldis, oli Paikuse politseikoolis ja sisekaitseakadeemia politseikolledžis jätkamine loogiline. Sepp kinnitab, et Ameerika politseiakadeemia filmidest nähtuga meie politseikoolid ei sarnane. «Erinevad ikka olulisel määral,» muheleb ta.

Küsimused seksuaalse väärkohtlemiseni
«Veebikonstaabli töö on kohati paras ajugümnastika,» nendib Sepp. «Esitatakse ikka selliseid küsimusi, et... Et tuleb päris tõsiselt mõelda ja seadust juurde lugeda. Ning siis jälle mõelda, et leida õige vastus.»

Jah, erinevalt piirkonnakonstaablist ei saa veebikonstaabel rahvaga silmast silma suhelda, aga Sepp arvab, et küsimustele vastata saab suurepäraselt ka internetis. Pealegi tundub, et inimesed on netis tunduvalt julgemad. «Tööd on väga, väga palju, olen juba päris paraja trenni saanud. Lootsime head algust, aga et algus nii hea on olnud, sellele me panustada ei julgenud,» tunnistab ta. Ajaga, mis Sepal kulus pärast veebikonstaablit tutvustavat pressikonverentsi kabinetti jõudmiseks, oli talle jõutud esitada... 38 küsimust! Möödunud nädala lõpul oli tal Facebookis juba üle 3000 «sõbra».

Küsimused on muidugi seinast seina – alates uuest liiklusseadusest identiteedivarguste ja isegi seksuaalse väärkohtlemiseni. «Näiteks netti loodud valekontod, kelmid, kes püüavad raha välja petta...

On ka teateid tagaotsitavatest, õigemini nende asukohast, ja ma arvan, et politsei on need inimesed nüüdseks ka kinni pidanud,» loetleb veebikonstaabel, kes jätab seksuaalse väärkohtlemise juhtumid ohvrite palvel Arterile täpsustamata.

Kõige rohkem tuleb aga küsimusi, mis puudutavad politsei tööd. Et mis juhtumitel on politseil õigus teha läbiotsimist, isikut kinni pidada jne. Samuti ka menetlustoimingu käigu kohta, alates protokolli koostamisest.

Alaealisi vaevab kõige rohkem küsimus, kui kaua tohib alla 16-aastane õhtul väljas olla. Veebikonstaabli abiga anname sellest siinkohal kõigile teada: «Eesti Vabariigi lastekaitseseaduse paragrahv 231 lõige 2 ütleb, et alla 16-aastastel on keelatud viibida avalikes kohtades suveperioodil kella 24 kella 5 hommikul. Täiskasvanud saatjaga probleemi pole.»
Läinud nädalal oli noorim küsimuste esitaja kümne- ja vanim 36-aastane.

Samad probleemid kogu maailmas
Enne tööle asumist suhtles Sepp aktiivselt oma Soome ametivenna Marko Forssiga ning tänu sellele on olemas ülevaade probleemidest, millega tuleb kokku puutuda. Tuleb tunnistada, et Soome ja Eesti noortel on ikka vägagi sarnased küsimused. «Ausalt öeldes on üle maailma samad probleemid. Mul on ka üks Ameerika patrullpolitseinik väga hea tuttav, temaga vesteldes on meil samuti alati «äratundmisrõõm»,» räägib Sepp.

Kui pea pärast rasket tööpäeva paks, andub veebikonstaabel harrastustele. Mägironimisega Tartus küll tegelda ei saa, ent oma ammuse hobi – parkour’iga – küll. «Või võtan fotoka ja lähen pilti jahtima,» avaldab ta. «Tartu lähedal on paar head kohta, kuhu saab jala ja kiiresti.

Minu huvialaks on makrofotograafia – igasugu putukad ja taimed. Aga näituse peale on vara mõelda,» lisab ta kiiresti.

Sepp ei osanud ennustada, kui suureks võib veebikonstaablilt nõu küsijate arv selle nädala lõpuks tõusta. Asetäitjat tal praegu pole. Kui aga selline vajadus peaks tekkima, siis see inimene ka tööle võetakse.

Ole ettevaatlik

•     netipervertide vältimiseks ärge pange netti avalikult üles oma meili- ja eriti msn-aadressi
•    hoidke kontaktid nähtavana ainult sõpradele
•    kui keegi võõras teie kontakte küsib, mõelge enne nende andmist hoolikalt järele
•    veebikonstaabli konto on Facebookis, rate.ee-s, lapsemure foorumis ja perekooli foorumis
•    kõik veebikonstaabli kontaktid on saadaval ka politsei.ee/veebikonstaabel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles