USA kehtestab Iraani suhtes uued sanktsioonid

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika lipp läbi okastraadi.
Ameerika lipp läbi okastraadi. Foto: SCANPIX

USA valitsus teatas eile rea uute sanktsioonide kehtestamisest Iraani režiimi vastu.

Režiimi on viimaste reformimeelsete protestide mahasurumise pärast kõvasti kritiseeritud.

USA riigiameti väljastatud dokumendi põhjal hakatakse sanktsioone rakendama Islamirevolutsiooni valvurite korpuse (IRGC), relvarühmituse Basij ja Iraani korrakaitsejõudude vastu.

Dokumendis sisaldub ka ühe kindla isiku nimi, kelle vastu sanktsioonid hakkavad kehtima, selleks on Iraani politseiülem Ismail Ahmadi Moghadam.

Riigisekretär Hillary Clintoni sõnul kiidavad Iraani liidrid silmakirjalikult teiste maade protestijate eneseleidmist, samal ajal kui Iraani enda kodanikke hoitakse vangis üksnes seetõttu, et nende arvamused lahkevad Iraani liidrite omadest.

«Iraanlasi hukatakse kahtlaste süüdistuste alusel Iraani seadlusandluses tagatud õigusi arvestamata,» vahendas CNN Clintoni sõnu.

Ta lisas, et USA toetab kõiki Iraani kodanikke, kes soovivad endale sellist valitsust, mis austaks inimõigusi ning kodanike väärikust ja vabadust.

«Me kutsume Iraagi valitsust üles lõpetama järjekindlat inimõiguste rikkumist ning poliitilist silmakirjalikkust,» ütles ta, «tänaste sanktsioonide eesmärgiks on peegeldada meie pühendumist selliste valitsuste ning võimude vastutusele võtmisele, mis rikuvad inimõigusi ning jätavad oma kodanikud ilma võimalustest ning tulevikust, mida nad väärivad.»

Iraani ning USA suhted on olnud alates 1979. aasta islamirevolutsioonist jäised ning Iraani vastuolulised presidendivalimised 2009. aastal pingestasid olukorda veelgi.

President Mahmoud Ahmadinejadi tagasivalimine ärritas Iraani opositsiooniliikumise pooldajaid ning tõi kaasa ulatuslikud meeleavaldused, mille võimud maha surusid.

Washington on varem teatanud arvukate tuumavastaste sanktsioonide kehtestamisest, et takistada Iraanil tuumarelvi omandamast.

Selle aasta mais kehtestas Obama administratsioon Teherani tuumaprogrammi tõkestamiseks sanktsioonid seitsme Iraaniga energiasfääris koostööd teinud firma vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles