Hollandlane algatas netis aktsiooni Liibanonis röövitud eestlaste vabastamiseks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövitud eestlased esimesel videoläkitusel.
Röövitud eestlased esimesel videoläkitusel. Foto: SCANPIX

Liibanonis röövitud eestlaste juhtumi hoidmiseks avalikkuse tähelepanu all algatas Hollandi kunstnik Mirko Krabbé internetis allkirjade kogumise nende vabastamiseks.

Seitse eestlasest jalgratturit rööviti ära 23. märtsil Liibanonis Bekaa orus. Nende asumise kohta pole seni mingit kindlat informatsiooni, vahendas Radio Netherlands Worldwide.

Amsterdamis elav Krabbé on röövitute hulka kuuluva Priit Raistiku, kelle kodu asub samuti Amsterdamis, hea sõber.

«Priit on äärmiselt osav, vaikne mees. Ta õppis rääkima head hollandi keelt väga lühikese ajaga. Tema kui loomingulise inimesega on lausa lust koostööd teha. Ta on oivaline abiline. Minu arvates on Priidust viie aastaga saanud tõeline amsterdamlane,» kirjeldab Krabbé oma eestlasest sõpra.

Hollandlane lõi spetsiaalse veebilehekülje eelmisel nädalal. «Ma loodan, et Amsterdami linn aitab meid ja et võimalikult palju inimesi annab üleskutsele allkirja. Kas või ainult selleks, et tuletada meelde, et ta on endiselt meiega. Ei saa lihtsalt röövida inimest maailmast ära nii, et tast hiljem pole midagi kuulda. Kuni me pole kindlad tema asukohas ja selles, millal ta naaseb, on see minu viis hoida teda elavana,» selgitas ta.

Eestlastega on tehtud kaks videoläkitust. Neist esimene oli võetud üles aprillis, teine mais. Nende taga on rühmitus Harakat al-Nahda wal-Islah (Taassünni ja Reformi Liikumine). Oletatavasti on ratturid antud üle mõne teise grupeeringu kätte.

Taassünni ja Reformi Liikumine ei ole teadaolevalt lunaraha nõudnud ning Krabbé peab seda imelikuks. «Ma ei saa aidata, kuid tundub, et selle taga on midagi rohkemat. Kas Süüria on selle röövi taga või on mehed seal vangis ja oodatakse sobivat poliitilist hetke nende vabastamiseks. Kas siis vahetuskaubana või tehes suuremeelset žesti lääneriikidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles