Moskva festivalil voolas jälle Vana Tallinn

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukufilmi näituse plakat.
Nukufilmi näituse plakat. Foto: Repro

Rahvast oli paksult ja Vana Tallinn voolas ojadena, kirjeldas Nukufilmi direktor Arvo Nuut stuudio 50. sünnipäevale pühendatud näituse avamist Moskvas – ühel Venemaa kõigi aegade mastaapsemal animatsioonifestivalil, mis kannab nime «Suur multifilmide festival» (Bolšoi festival multfilmov) ja kus vene ja rahvusvahelise animatsiooni paremaid palu näidatakse kokku kümnel ekraanil, nii kaks nädalat jutti.


Prominentseim külaline, kes Moskva südalinnas asuvasse Soljanka galeriisse, kus Nukufilmi väljapanek lahti läks, jõudis, oli Venemaa uus kinominister Sergei Zernov, mõistagi surises arvukalt telekaameraid (vt nt videoklippi www.tvkultura.ru), fotoaparaatide välkumisest rääkimata.


Ettearvatult tekitasid suurimat elevust kolmemõõtmelised nukufilmid «Suveniir», «Õunkimmel» ja «Miriami piknik», mis koos eesti animatsiooni nonstop-programmiga jäävad näituse lahtioleku ajaks ka eraldi saalidesse jooksma.


Nukufilmi tutvustab festival kui «üht vanemat ja tuntumat nukufilmistuudiot kogu maailmas». Veel üteldakse: «Neile, kes pole eesti animatsiooniga tuttav, võib see tunduda üsna ebatavaline – kogu väljenduslikkus toetub rahvuslikule kujutavale traditsioonile, ja selle disaini ja graafikat – karedat, teravat, ilma igasuguste ilustusteta ja väga meeldejäävat – peeti hilis-Nõukogude ajal edumeelseks ja see kutsus esile terve jäljenduste laine.»


Sama lennukaid sõnu kasutatakse ka Priit Pärna kohta – tema on teine, kelle näol eesti animatsioon on Moskvas esindatud.


«Üks suurimaid maailma animafilmi autoriteete ja pea kõige kuulsam Eesti kultuuritegelane» on lülitatud eriprogrammi «Kuulsad nimed» koos Fjodor Hitruki ja Jean-François Laguionie'ga – kolme eraldi kavana tuleb esitusele kogu Pärna looming, kuni reklaamfilmideni välja.


Kokku näitab «Suur multifilmide festival» üle 300 filmi, kavas on arvukalt eriprogramme ja temaatilisi üritusi. Juba avalöök ise oli võimas – restaureerituna jõudis ekraanile maailma vanim säilinud täispikk animatsioon «Prints Ahmedi seiklused», valmimisaastaks 1926 ja autoriks Lotte Reiniger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles