Surnud hiire kloon rajab teed mammuti elustamisele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kloonhiir
Jaapani kloonhiir Foto: AFP / Scanpix

Juba 16 aastat külmutatuna seisnud surnud hiire rakkudest uue elujõulise isendi kloonimine tähendab sellega hakkama saanud Jaapani teadlaste kinnitusel seda, et viimased tõsised takistused mammutite elluäratamise teelt on kõrvaldatud.


Enne jaapanlaste sel nädalal teatavaks tehtud edu olid teadlased suutnud kloonida vaid elus loomade rakkudest, kirjutas ajaleht Irish Examiner. Külmutatud surnud looma rakkudest kloonimist peeti keeruliseks kui mitte võimatuks, sest jääkristallid võivad olla kahjustanud nende DNAd.


Yokohamas tegutseva RIKENi uurimisinstituudi arengubioloogia keskuse kloonimisekspert Teruhiko Wakayama ja tema kolleegid leidsid pikki aastaid 20-kraadises külmas hoitud hiirelaiba. Looma säilitamisviis tähendas ka seda, et tema rakud olid vaieldamatult kahjustatud, sest külmutamine paneb need lõhkema.


Mammutileidude ootel


Teadlased katsetasid eri rakkudega, lõpuks õnnestus neil teise hiire eemaldatud DNAga munarakus kasvama panna surnud närilise ajurakk. Nagu uudisteagentuur Reuters tõdes, on ka see omamoodi ime, sest varem pole ühtki hiirt ajurakust kloonitud.


Arvestades, et Siberi jääkihi all leidub umbes 10 000 aastat tagasi välja surnud mammutite laipu, võib just selle kadunud imetaja puhul olla lootust, et teadlased leiavad rakke, millest uus loom kloonida. Uudisteagentuuri AFP andmeil võiksid mammutite taastootmisel olla abiks nende lähima elus sugulase elevandi munarakk ja keha.


Surnukeha külmikus


Pennsylvania ülikooli kloonimis- ja tüvirakuekspert John Gearhart kommenteeris jaapanlaste saavutust Reutersile sõnadega: «Hoolimata kõigest tundub, et Ted Williamsi tagasitoomiseks on siiski lootust.»


2002. aastal 83-aastaselt surnud pesapallitähe Williamsi tütar põhjustas nimelt skandaali sellega, et lasi vastu oma poolõe ja paljude austajate tahet isa surnukeha mitte kremeerida, vaid külmutada. Nüüd lebabki kadunuke surnuaia asemel Alcori-nimelise firma külmikus, see ettevõte pakubki tuleviku meditsiini abil taas ellu ärgata soovivate lahkunute külmhoiuteenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles