Muuli: üleskutse ajalehes ei ole parim viis koondamisettepanekuks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Mart Laar.
Kaitseminister Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

Võib küll nõustuda kaitseminister Mart Laari üleskutsega kärpida riigi valitsemiskulusid kümme protsenti ning tõsta alles jäävate tasemel ametnike palku, kuid minister oleks võinud selle ettepaneku ka koalitsiooninõukogus läbi arutada, leiab ajakirjanik Kalle Muuli.

«Et üks minister teeb lihtsalt üleskutse ajalehes, ei ole parim viis nende ettepanekute elluviimiseks,» ütles Muuli tänases Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» ja lisas, et kärpeplaane tuleks teha valitsuskoalitsiooni üksmeeles. «Selliseid asju saaks ehk teisel viisil teha – eelnevalt koalitsiooninõukogus arutada või rahandusministri ja peaministriga arutada.»

Üldiselt peab Muuli Laari plaani õigustatuks ning leiab, et riigil on ruumi vähemalt 10-protsendiliseks valitsemiskulude kärpeks.

Ajakirjanik Anvar Samost aga märkis, et Laar räägib kitsalt ministeeriumides töötavatest riigiametnikest, samas kui suuremate riigikulude tõhusamast kasutamisest vaikitakse. «Lastetoetuse lennukilt külvamisest on aastaid räägitud ja seal ei võeta midagi ette,» tõi Samost näite.

Ta tõdes, et kindlasti on võimalik ka ministeeriumide tööd efektiivsemaks teha. «Küsimus on selles, kas tegemisele peaks eelnema põhjalikum analüüs.» Praegu Eestil puudub ammendav võrdlus riigiametnike töö efektiivsuse kohta, osutas Samost. Ta toonitas, et ministeeriumide ametnike töökoormused, nende arv ja palgatase on äärmiselt erinevad ning kindlasti on ka ministeeriume, kus töötatakse väga intensiivselt ja ametnikud on oma töökoormust ja ülesandeid arvestades alamakstud.

Kalle Muuli hinnangul tuleks kindlasti üle vaadata, kas kõik see, mida ametnikud teevad, on ilmtingimata vajalik. «Palju on ka sellist tööd, mille tegemine pole esmavajalik,» märkis Muuli.

Kaitseministrist Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar tegi 9. juuni Postimehe arvamusloos ettepaneku kärpida riigi valitsemiskulusid kümme või enam protsenti ning tõsta sealjuures alles jäävate tasemel ametnike palku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles