Milleks tulla kapist välja?

Lisette Kampus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellen Degeneres ja Portia de Rossi
Ellen Degeneres ja Portia de Rossi Foto: SCANPIX

«Yep, I’m gay,» teatas maineka USA ajakirja Time 1997. aasta aprilli esikaanel kuulus telestaar ja koomik Ellen DeGeneres. Ent kapist välja ei tulnud mitte üksnes näitleja, vaid ka tema tegelaskuju omanimelises populaarses telesarjas.

Aasta hiljem otsustas telekanal ABC DeGeneresi sarja eetrist maha võtta tuues põhjuseks liigse keskendumise geitemaatikale ja langevad vaatajanumbrid. DeGeneres ise selgitas hilisemates intervjuudes, et tegu oli esimese avaliku homoseksuaalse peategelasega teleajaloos ning see võis mõjuda ootamatult. «Kuid mida teeb üks 40-aastane naine, kes on just kapist välja tulnud? Ta alustab uut elu ning nagu me kõik, otsib ta kaaslast. Mulle öeldi, et sari on «too gay», kuid ma tõesti ei mõista, mida see tähendab,» kommenteeris Ellen DeGeneres ABC otsust sarja tootmine lõpetada.

Kapist väljas on kuulujutte vähem

Paljude kuulsuste orientatsiooni üle on aastaid spekuleeritud. Samal ajal on mitmed avalikult homo- või biseksuaalsed staarid intervjuudes öelnud, et kapist välja tulemine on parim kaitse pahatahtlikkuse eest. «Ma ei pea muretsema, kas ja milline meediaväljaanne skandaali välja imeda püüab – mul pole midagi karta,» ütles 2005. aastal ajakirjas Advocate Ellen DeGeneres. Sama on rääkinud näiteks lauljad Rufus Wainwright, Lance Bass ja Elton John, näitlejad Cynthia Nixon, T. R. Knight ja paljud teised maailmakuulsad staarid. Paraku pole Eestis tuntud inimeste puhul ühtegi samalaadset näidet tuua.

Gei, mina? Ei!

Mitmed Eesti tuntud, väga austatud, armastatud ja mainekad artistid, saatejuhid, poliitikud või muu valdkonna staarid hoiavad kapiuksi kinni kümne küünega. Mõistagi on oma orientatsiooni varjamine või mitte varjamine igaühe sügavalt isiklik valik ega kuulu hinnangu andmiseks. Küll aga on kogukonnas aastaid pead murtud, miks ometi ei tule mõni meie kuulsus kapist välja – saaks ta sellega ju anda positiivse signaali ühiskonnale ning muuta elukeskkonda sallivamaks ja paremaks kõigi jaoks.

Nii Ellen DeGeneres kui Elton John on mitmel puhul öelnud, et kapist välja tulemine ei tohiks automaatselt tekitada ootust, et neist saaksid aktivistid, kes ainult geiteemadega tegelevadki. «Ühel hetkel ütlesid paljud kogukonna inimesed, et ma pole piisavalt gei ega tegele aktiivselt LGBT õigustega. Samal ajal kirjutati meedias, et olen liiga gei,» kirjeldas DeGeneres olukorda, millesse oma orientatsiooni avalikustades sattus. «Ometi olen alati rõhutanud, et ma ei soovi olla geikogukonna eestkõneleja. Tahan lihtsalt elada tavalist elu oma orientatsiooni varjamata.»

Otseselt aktivismiga mittetegelevate kapist väljas olevate staaride seast leiame näiteks näitleja Jodie Fosteri, Briti koomiku Stephen Fry ja näitleja Ian McKelleni, Prantsuse tennisisti Amelie Mauresmo, ansambli REM solisti Michael Stipe’i ja paljud teised maailmakuulsad nimed. Ometi on juba puhtalt asjaolu, et avalikkus näeb neid elamas oma elu sellistena, kes nad on, suur panus maailma paremaks muutmisel.

Eestis aitaks sel moel kapist välja tulemine ja oma orientatsiooni mitte varjamine julgustada kogukonda ja edendada sallivust rohkem kui miski muu. Oleks vaid rohkem julgeid, kes astuks esimese sammu. Nii ei omaks uudisväärtust ka asjaolu, et presidendi vastuvõtul käis samasooline paar.

----------

Ricky Martin: olen õnnelik homoseksuaalne mees

Maailmakuulus latiinostaar, kahe lapse isa Ricky Martin avaldas 2010. aasta märtsis oma kodulehel siira ja südamliku pöördumise.

«Isaks saamine inspireeris mind olema aus iseenda ja oma poegade ning avalikkuse ees. Need vaikuses veedetud aastad on teinud mind tugevamaks ja andnud kinnitust, et kõigepealt pead sa olema aus iseenda ees. Tõde annab mulle jõudu saamaks üle kompleksidest, justkui oleksin oma orientatsiooni avalikult tunnistades kuidagi halvem inimene. Olen uhke ja õnnelik homoseksuaalne mees ja isa.»

Artikkel avaldati Postimehe vahel ilmunud kampaania «Erinevus rikastab» erilehes Ajaleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles