USA merevägi tõkestas Põhja-Korea laeva teekonna

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS McCampbell.
USS McCampbell. Foto: Wikipedia.org

USA merevägi tõkestas kahe nädala eest Korea Rahvademokraatliku Vabariigi aluse teekonna, kuna arvati, et alus veab keelatud relvi, kirjutas New York Times.

Väljaanne viitas anonüümseks jääda soovinud Ühendriikide ametnikele, kelle sõnul oli kahtlust äratanud Belize´i lipu all seilanud kaubalaev M/V Light teel Birmasse, kui USA sõjalaev McCampbell selle teekonna 26. mail blokeeris.

Kuna möödunud aastal heaks kiidetud ÜRO resolutsioon annab liikmesriikidele õiguse Põhja-Korea aluseid kontrollida, palus USA merevägi luba laev läbi otsida. Loa laeva läbiotsimiseks andsid ka Belize´i võimud.

Põhja-Korea kaubalaeva meeskond vastas aga neljale järjestikule palvele eitavalt, misjärel otsustas kaubalaeva meeskond pärast mitu päeva kestnud vastasseisu tagasi kodumaale pöörduda.

Birma ja Põhja-Korea on sõlminud sõjalise koostöö lepingu ning Ühendriigid on avaldanud muret kahe riigi sõjaliste sidemete pärast, mis võivad piirkonda destabiliseerida.

Ka 2009. aastal jälgisid USA sõjalaevad Birmasse teel olnud Põhja-Korea alust Kong Nam 1, mis väidetavalt vedas keelatud relvi ja pöördus seejärel tagasi kodumaale.

USA diplomaatide salakroonika paljastanud veebiportaali Wikileaks avalikustatud dokumentidest selgub, et Ühendriigid muretsevad Korea RDVi ja Birma tuumakoostöö pärast.

Salajastes dokumentides kirjeldatakse, kuidas Põhja-Korea töölised aitavad Birmal ehitada džunglisse maa-alust punkrit, mis paneb Ühendriike muretsema, et tuumaprogrammi arendamist eitav Birma sõjaväehunta eesmärgiks on tuumarelvade väljatöötamine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles