Jabur, tüütu ja mõjuv etendus USAst

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teletupsulikult positiivne ja energiast pakatav «Life and Times Episode I».
Teletupsulikult positiivne ja energiast pakatav «Life and Times Episode I». Foto: Rainer Werner / Burgtheater

Põhuteatris andis kolm etendust üks Ameerika Ühendriikide tuntumaid nüüdisaegseid teatritruppe – Nature Theatre of Oklahoma. Tallinnas etendatud lavastus «Life and Times Episode I» kuulub ühe maailma nimekaima teatrifestivali, Avignoni festivali tänavusse peaprogrammi.



Lavastus ise põhineb kümnel telefonikõnel, mille jooksul rääkis Kristin Worrall – autorite Pavol Liška ja Kelly Copperi hinnangul väga punk vanainimene – ära oma eluloo. Neist kokku 16 tundi kestnud telefonivestlusest sünnib kümneosaline lavastuste sari.

Kolm ja pool tundi (vaheajaga) kestev «Life…» tutvustab publikule peategelase elu kaheksat esimest aastat. Jutustajateks vaheldumisi ja läbisegi kolm naist ja kolm meest, kes räägivad katkendlikult, hüpates ühelt teemalt teisele või jõudes aeg-ajalt tõdemuseni «teate isegi» või küsimuseni «oot, miks ma sellest rääkima hakkasin?». Lavastuses puudub tavalises mõttes igasugune dramaturgia, telefonis räägitu antakse edasi sõna-sõnalt, kõikide ee’de ja nagu’dega.

Kusjuures «nagude» ja «eetamiste» juures pause ei peeta, sest monoloogid esitatakse monotoonselt lauldes, lisandiks vaid absurdne liikumine ja ilmekas miimika. Seega võib öelda, et tegelikult on «Life…» muusikal, kus kolmeliikmelise bändi optimistlike vikerviisilike helide taustal lauldakse inimesele endale väga olulisi, kuid kõrvaltvaatajale-kuulajale tüütuid mälestusi.

No kas viitsiksite kuulata võõra inimese heietust sellest, et ta mäletab oma isa esimest korda mähkmeid vahetamas, lamades ise imikuna valgel pesumasinal, ja et kollane tuulepluus, millega ta bussipeatuses koolibussi ootas, oli imeilus ja ta arvas tollal, et maailmas pole midagi lahedamat, või et sõbranna ema oli väga ilus? Ja nii kolm tundi järjest!?

USA avangardteatri lavastus jäi suurele osale neljapäeval Põhuteatris istunud publikule kaugeks. Juba esimese vaatuse ajal lahkuti palavast saalist, nii et teine vaatus algas hõrenenud ridadega. Imesoe mõnus õhtu sääsevabal Skoone bastionil  pakkus oklahomakatele lihtsalt liiga kõva konkurentsi.  

Samas, etenduse edenedes haaras laval toimuv aina enam kaasa. Monotoonsus, õhupuudus ja teletupsulik järjekindel absurdsus ning optimism teevad oma töö.

Sest kahtlemata on «Life and Times Episode I» mõjuv etendus, mis jääb kummitama, kellele teatrielamusena, kellele vägisi saalis istutud minutitena. Sest ta oli liialt omamoodi ja eriline, et unustada.

Põhuteater
Nature Theatre of Oklahoma
«Life and Times Episode I»
•    Autorid Pavol Liška ja Kelly Copper
•    Tallinnas Põhuteatris 9. juunil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles