Vabariiklased nahutasid esimeses suures teledebatis Obamat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste kandidaadid (vasakult) Rick Santorum, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Mitt Romney, Ron Paul, Tim Pawlenty ja Herman Cain.
Vabariiklaste kandidaadid (vasakult) Rick Santorum, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Mitt Romney, Ron Paul, Tim Pawlenty ja Herman Cain. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaadid kasutasid oma esimest suuremat teledebatti eile õhtul president Barack Obama, mitte üksteise teravaks kritiseerimiseks.

Manchesteris New Hampshire'i osariigis toimunud CNNi väitluses osales seitse kandidaati. Kommentaatorite sõnul näitas debatt, et järgmise aasta novembris astub Obama vastu eeldatavasti Mitt Romney, kes on viimastes küsitlustes olnud populaarseim vabariiklaste kandidaat, vahendas AFP.

«Igaüks neist inimestest sellel poodiumil oleks parem president kui president Obama,» ütles Romney. «Ta on ameerika rahvast alt vedanud... Ja see on põhjus, miks teda tagasi ei valita.»

Romney andis lubaduse, et kui ta presidendiks saab, tühistab ta eelmisel aastal vastu võetud tervishoiureformi ehk nn Obamacare'i, mida paljud vabariiklased vihkavad. Samas kiitis Romney ise Massachusettsi kubernerina 2006. aastal heaks sarnase tervishoiureformi.

Ainsaks naiseks laval oli esindajatekoja liige ja ultrakonservatiivse Tea Party-liikumise üks tähtedest Michele Bachmann, kes hoidis end tagasi, kui avanes võimalus rünnata Romneyt, ent peaaegu karjus, kui sai Obamat nahutada.

«President Obama on (riigi) juhtimises läbi kukkunud,» ütles ta.

Endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich süüdistas Obamat majandussurutise tekitamises.

Kõik kandidaadid teatasid, et toetavad Afganistanist USA vägede väljaviimist, sest teiste riikide ülesehitamine ei peaks olema Ühendriikide kohustus.

Romney ütles, et USA-l on praegu esimest korda president, kellel puudub välispoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles