Portaal: USA valmistub sõjaliseks sekkumiseks Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt Süüria ranniku lähedale paigutatud dessantlaev USS Bataan märtsis Norfolki mereväebaasis Virginias.
Väidetavalt Süüria ranniku lähedale paigutatud dessantlaev USS Bataan märtsis Norfolki mereväebaasis Virginias. Foto: SCANPIX

USA on võimaliku sõjalise sekkumise eel Süüria ranniku lähedale paigutanud lennukikandja ja Türgi on valmis saatma Süüriasse vägesid, teatab Iisraeli portaal Debkafile viitega sõjaväe- ja luureallikatele.

Allikate sõnul viis USA üleeile Vahemeres Süüria lähedale oma dessantlaeva USS Bataan. Lennukikandja pardal on 2000 merejalaväelast, kuus sõjalennukit, 15 ründehelikopterit ja 27 kopterit maabumisvägede jaoks.

Ühtlasi on USA merevägi Egeuse, Aadria ja Mustal merel tegevusvalmiduses seoses USA-Ukraina ühisõppusega Sea Breeze 2011. Mustale merele on paigutatud püüdurrakettidega varustatud ristleja USS Monterrey.

Debkafile'i väitel viitab see Washingtoni valmistumisele võimaluseks, et Iraan, Süüria ja Hezbollah lasevad käiku raketid USA ja Iisraeli sihtmärkide vastu, kui USA peaks sõjaliselt sekkuma, et peatada Süüria opositsiooni vastu toime pandavad veresaunad.

Eriti mures on USA mereväealuste liikumise pärast Moskva, Teheran ja Damaskus.

Samas võib Ühendriikide vägede ümberpaigutamise taga olla soov heidutada Türgit taganema plaanist saata oma vägesid Süüria põhjaossa, et rajada seal puhvertsoon tuhandetele põgenikele. Seeläbi tahab Ankara ära hoida põgenike voolu Türki. (Praeguseks on Türgi Süüriast vastu võtnud vähemalt 8500 pagulast.)

Lääne luureallikad on portaali teatel veendunud, et Washington koordineerib oma sõjaväelisi liikumisi Ankaraga ning et Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan on nõustunud andma Türgi sõjaväebaase USA kasutusse operatsiooniks Süürias.

Debkafile'i allikate väitel on võimaliku sõjalise operatsiooni pärast arenguid aset leidnud ka Liibanonis. Uues valitsuses enamiku portfellidest hõivanud Süüria- ja Iraani-meelne rühmitus Hezbollah alustas üleeile kaug- ja keskmaarakettide ümberpaigutamist Põhja-Liibanonist riigi keskossa. Lääne luureallikate sõnul soovitas neil seda teha Iraani luure.

Iraan hoiatas eile kolmel korral Obama administratsiooni Süürias sõjaliselt mitte sekkuda. Ńäiteks Iraani asepresident Reza Rahimi süüdistas Ühendriike moslemite tapmiseks valmistumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles