Inflatsioon aeglustus aasta madalaimale tasemele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olulise panuse inflatsiooni andis kaugkütte kallinemine.
Olulise panuse inflatsiooni andis kaugkütte kallinemine. Foto: Henn Soodla

Rahandusministeeriumi hinnangul annab inflatsiooni aeglustumine Eestis aasta madalaimale tasemele ja euroala inflatsiooni tipust alla tulek 3,2 protsendi peale lootust tulevaks aastaks.


Statistikaameti andmetel aeglustus tarbijahindade aastane kasv oktoobris 9,8 protsendini. Euroala inflatsioon on suvekuudel saavutatud tipust samuti jõudsalt alla tulnud, ulatudes 3,2 protsendini.



Rahandusministeeriumi teatel annab see lootust, et järgmisel aastal näeme juba oluliselt madalamat inflatsiooni võrreldes tänavuse aastaga.



Oktoobrikuu inflatsiooni aeglustumise põhjustasid toiduainete hinnatõusu pidurdumine aastases arvestuses ja naftahindade langus viimastel kuudel. Pärast gaasi- ja kaugküttehindade oktoobrikuist tõstmist on selle aasta suuremad hinnatõusud ära toimunud ning aasta lõpus ja tuleva aasta alguses inflatsiooni aeglustumine jätkub.



Suurenenud riskid globaalseks majanduslanguseks ning keeruline olukord finantsturgudel on kaasa toonud nafta maailmaturuhindade tugeva languse. See on kajastunud ka siinsete mootorikütuse hindade alanemises viimaste kuudega võrreldes.

Baasinflatsioon jätkas aeglustumist ka oktoobris, seda eeskätt teenuste hinnatõusu pidurdumise tõttu. Tubakatoodete ja alkohoolsete jookide aktsiisimäärade juulikuine tõstmine on nüüdseks lõplikult müügihindadesse jõudnud.

Võrreldes septembriga tõusid tarbijahinnad 0,4 protsenti, mille taga oli eluasemekulutuste suurenemine gaasi- ja kaugküttehindade tõstmise tõttu. Kuna gaasi impordihindade aluseks olevate vedelkütuste hinnad on rahvusvahelistel turgudel alanema hakanud, peaks tuleva aasta kevadel või suvel hinnalangus ka kodutarbijateni jõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles