Opositsioon loodab maamaksuvaidluses veel presidendile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rindeteated maamaksusõjast.
Rindeteated maamaksusõjast. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Koalitsioon koduomanike maamaksust vabastamise eelnõu teist lugemist opositsiooni korduvatest palvetest hoolimata ei katkestanud ning täna see lõpetati pärast kolmetunnist kirglike kõnede pidamist ning vaheaegade võtmist. Homme pole opositsioonil seda võimalik rohkem blokeerida ning neile jääb vaid lootus, et president saadab selle riigikokku tagasi.

Maamaksuseaduse muudatuste eelnõu teine lugemine on juba kahel korral riigikogu istungiaja lõppemise tõttu katkenud. Tänagi alustati menetlust läbirääkimiste voorus opositsioonisaadikute järjestikuste sõnavõttudega, milles materdati koalitsiooni peamiselt selle eest, et nad üritavad Tallinnale «ära teha» ning lahendada Tallinna koduomanike probleeme kogu Eesti elanikke puudutava seadusega.

Kaks tundi kestnud sõnavõtud lõppesid Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simsoni etteastega, mille järel andis ta ka riigikogu juhatusele kirjalikult ettepaneku eelnõu teine lugemine katkestada.

Kell 16 alanud muudatusettepanekute hääletamist pikendas Keskerakond 10-minutiliste vaheaegade võtmisega, kuid kell 17 need ammendusid ning kuna eelnõu lugemise katkestamise ettepanek piisavalt toetust ei leidnud, lugemine lõpetati.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles Postimees.ee'le, et opositsioon loodab viimase hetkeni, et koalitsioon tuleb mõistusele ja seadust täiendab.

Enne eelnõu kolmandat lugemist koguneb homme rahanduskomisjon, kus Keskerakond üritab veelkord selgitada vajadust kirjutada seadusse kompenseerimismehhanism. «Kui seda ei tehta, on võimalus, et president vastavalt sellele, et põhiseaduses on öeldud, et kui omavalitsuselt tulubaas ära võetakse, tuleb kas vähendada kohustusi või see kompenseerida, saadab selle riigikogule tagasi,» sõnas Simson.

Homme finiš?

Ometi pole IRL ja Reformierakond siiani seda soovi arvestanud ja kuna tänane istung kestab kuni päevakorra ammendumiseni ehk kasvõi kogu öö, jõutakse täna ilmselt teine lugemine lõpetada.

«Homme on riigikogu esimese istungjärgu viimane korraline istung, tõsi. Ma väga loodan, et istung tuleb töine, mille raames jõuame ilusti ära kuulata ka riigikohtu esimehe aastaülevaate,» sõnas riigikogu aseesimees Jüri Ratas (Keskerakond) Postimees.ee'le.

Homse istungi päevakorras on esmalt 11 eelnõu kolmandad lugemised, kuid pärast seda on taas kavas riigikohtu esimehe Märt Raski ülevaade kohtukorraldamisest, mida ta pidi ette kandma juba möödunud neljapäeval. Siis tal see paraku ei õnnestunud, sest kogu istungiaeg kulus maamaksuvaidlusele.

Ratas ütles, et raske on prognoosida, kui kiiresti eelnõude kolmandaid lugemisi menetletakse, kuid homme kella 10ks on kindlasti selge, millise eelnõuga alustatakse.

Kui teist lugemist on opositsioon viimse võimaluseni venitanud, siis kolmas lugemine ülemäära pikalt kesta ei saa. «Kolmandas lugemises on ainult läbirääkimised, kus sõna saavad võtta fraktsioonide esindajad. Seal ei ole ka meie kodu- ja töökorra seaduse järgi võimalus küsimusi esitada,» selgitas riigikogu aseesimees.

Enne homse kolmetunnise istungi päevakorra juurde minemist oleks opositsioonil võimalik aega venitada veel ka näiteks eelnõude ja arupärimiste üleandmisega. Varasematel aastatel on seda ka tehtud, kuid Simson täna Postimehega rääkides seda tõenäoliseks ei pidanud.

«See on näide teerullipoliitikast. Me võiksime selle [eelnõu kolmanda lugemise - toim.] homme ära blokeerida, aga siis toimuks see kas ülehomme või üle-ülehomme. Kui ei tahetagi omavalitsustele tulubaasi kompenseerida, suudetakse see jõuga riigikogust läbi suruda küll. Siin on see küsimus, kui palju jõu ülekasutamist tolereeritakse,» lausus Simson.

Samuti tulevad homme riigikokku Eesti Panga president ja finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein oma juhitavate asutuste möödunud aasta aruannet ette kandma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles