Abituriendid panid riigiportaali vastupidavuse proovile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Server.
Server. Foto: SCANPIX

Kuna seoses täna avaldatud küpsuskirjandi tulemuste aktiivse vaatamisega riigiportaalist Eesti.ee raskenes kasutajatele sissepääs portaali ja selle serverid töötavad võimsuse piiril, soovitab riigi infosüsteemi amet (RIA) tellida eksamitulemused endale SMSina.

Postimees.ee poole pöördunud lugejad kurtsid, et ilmselt seoses täna kell 15 avaldatud küpsuskirjandi tulemuste vaatamisega on riigiportaal Eesti.ee «hangunud».

Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse pressiesindaja Eeva Sirel kinnitas Postimees.ee’le, et ka nende Facebooki lehel kurdavad noored sarnast probleemi.

Sireli sõnul pole paika pandud kindlaid kellaaegu või kuupäevi, mil ülejäänud riigieksamite tulemused teatavaks tehakse, aga igatahes peavad kõik eksamitulemused 20. juuniks avaldatud olema, sest siis peavad noored saama hakata oma elektroonilisi eksamitunnistusi kasutama.

Riigi infosüsteemi ameti pressiesindaja Katrin Pärgmäe tunnistas, et riigiportaali Eesti.ee serverid töötavad praegu koormuse mõttes piiri peal.

«Süsteem ongi nii seadistatud, et portaal päris «ära ei hanguks». Lihtsalt annab Eesti.ee koormuse kriitilisel piiril kasutajale veateate. Kellel aga õnnestub portaali sisse pääseda, siis need saavad seal ka toiminguid teha,» selgitas Pärgmäe.

«Kui noored vähegi tänase üle elavad, siis oleks hea, kui nad telliksid endale eksamitulemuste SMS-teavituse, sest lähipäevil on eksamipunkte veel üksjagu tulemas,» rääkis Pärgmäe.

«Tavaliselt on meil päevas 8000 erinevat kasutajat, täna on neid olnud juba 11 200 ja päeva lõpuks võib see arv tulla 20 000-30 000 kanti,» pakkus ta.

Sellist koormuse kasvu tulebki Pärgmäe sõnul ette üks-kaks korda aastas, teine selline hetk on tuludeklaratsioonide esitamise aeg. «Aga nende kahe korra pärast aastas poleks ilmselt mõtet meeletult suurendada Eesti.ee serverite võimsust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles