Tšehhid loobuvad USA raketikilbis osalemast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Prahas 2008. aastal tollase Bushi administratsiooni kava vastu ehitada Tšehhi pinnale raketikilbi radar.
Meeleavaldus Prahas 2008. aastal tollase Bushi administratsiooni kava vastu ehitada Tšehhi pinnale raketikilbi radar. Foto: SCANPIX

Tšehhi Vabariik ei osale USA raketitõrjesüsteemis, kuna on nördinud oma vähetähtsa rolli pärast, teatas täna Tšehhi kaitseminister.

Kui Bushi administratsioon pani algselt ette, et Iraani kaugmaarakettide ohu tõrjumiseks paigaldaks USA Poolasse 10 püüdurraketti ja Tšehhisse radari, siis Obama administratsioon lükkas selle plaani kahe aasta eest tagasi. Uue kava kohaselt olnuks tšehhidel raketikilbis kanda vähetähtis roll – Tšehhisse oleks rajatud varajase hoiatuse keskus, mis kogub ja analüüsib infot NATO territooriumit ohustavate rakettide kohta.

Kaitseminister Alexander Vondra ütles uudisteagentuurile AP, et Tšehhi tahab raketikilbis osaleda küll, kuid kindlasti mitte sellisel moel: «Nad tegid meile pakkumise ja me kaalusime seda. Ütleksin, et oleme selle elegantsel moel lahendanud.»

Täna USA asekaitseministri William Lynniga kohtunud Vondra sõnul vaevad riigid nüüd võimalusi, et tšehhid tulevikus ikka projektis kaasa lööks, kuid sellest on praegu vara rääkida.

Vondra ja Lynn ütlesid pressikonverentsil, et tšehhide loobumise ametlik põhjus on asjaolu, et Prahale mõeldud keskust ei ole enam vaja, sest raketikilbis hakkab suuremat rolli mängima NATO.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles