Neivelt: õpetamisel raiskame liiga sageli ressurssi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Arengufondi nõukogu esimees Indrek Neivelt ütles täna Tartu Ülikooli arengukonverentsil, et mitmes ülikooolis sama eriala õpetades raiskame ressurssi ja vähendame endi konkurentsivõimet.


Neivelt tõi näiteks kehakultuuri eriala, kus Tartu Ülikool valmistab ette treenereid ja Tallinna Ülikool õpetajaid, aga sageli teevad lõpetanud päeval õpetaja- ja õhtul treeneritööd. Miks siis peab õpetamine erinev olema?

«Majandust õpetakse meil vist küll juba igas ülikoolis, aga kui palju kohtab meie majandus- ja äriideede tsiteeringuid rahvusvahelises ulatuses?» küsis Neivelt.

Sündimuse vähenemisest johtuvalt jääb tudengeid järjest vähemaks, aga kõik ülikoolid ehitavad hoolega. Neivelti hinnangul tulnuks meie ülikoolide ühinemisega alustada juba viie aasta eest, kuid nüüd on viimane aeg seda teha.

Ressursi raiskamine vähendab meie konkurentsivõimet maailmas, aga täna ei konkureeri Tartu Ülikool mitte enam teiste Eesti ülikoolidega, vaid maailma tippülikoolidega. Paljud majandusinimesed otsivad õppimiseks kohta välismaal ja see on igati tervitatav.

Neivelt rääkis, et peaminister on korduvalt rõhutanud, et vajame rohkem doktorikraadiga inimesi, kuid tuleb aru anda, et need doktorid peavad olema ka rahvusvaheliselt konkurentsivõimelised. «Ehk peaksime ka julgelt välja ütlema, millistel aladel me valmistame doktoreid ette ja millistel me seda ei tee,» sõnas ta.

Ta lisas, et Eestis on väga palju tublisid majandusteadlasi, keda avalikkus ei tea, sest nad ei võta kusagil sõna.

Mis puutub dialoogi ettevõtete ja ülikoolide vahel, siis on see Neivelti hinnangul olemas, kuid ka siin ei peaks piirduma väikese Eestiga, vaid vaatama kaugemale. Sobilik koostööpartner võib asuda hoopis kaugemal.

Ta lisas, et Eestis on palju igasugu arenguplaane ja -strateegiaid, kuid enamik neist on tehtud vormitäiteks ja nende järgi keegi ei ela. «Ettevõtlusest tean, et edukamad on need, kes oma strateegiad ka ellu viivad,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles