Rask: riik hoiab kohtunike arvelt raha kokku

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Märt Rask.
Riigikohtu esimees Märt Rask. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täitmata kohtunikukohad jätavad igal aastal riigile umbes 1 miljon eurot vaba raha, teatas täna riigikogus esinenud riigikohtu esimees Märt Rask

Vabade kohtunikukohtade täitmiseks kuulutab konkurssi välja justiitsminister. Rask arvas, et praegused 16 vaba kohta, mis igaüks läheks täidetult riigile aastas umbes miljon krooni palkade ja maksudena maksma, on jäetud tahtlikult.

«Justiitsminister lähtub temale teadaolevatest motiividest, kas seda kohta täita või mitte. Sellepärast, et vaba ehk täitmata ametikoht, nii rusikareegli järgi on koos maksudega 1 miljon krooni eelarve seisukohalt. See tähendab 16 miljonit Eesti krooni on täna justiitsministeeriumi kohtute reservis kasutada millekski muuks, mitte kohtunikule palga väljamaksmiseks,» rääkis Rask.

Umbes miljon eurot vaba raha saab justiitsministeerium kasutada kohtuametnike stimuleerimiseks.
«Seda on kasutatud kohtuametnike stimuleerimiseks, palkade tõstmiseks ja kõigeks muuks,» sõnas riigikohtu esimees.

Raski hinnangul ei oska keegi öelda, kui palju kohtunike Eestisse tarvis oleks. Praegune arv, 242, on välja kujunenud aja jooksul.

«Ma julgen öelda, et tegelikult see, kas Eestis on 200 kohtuniku ametikohta või neid on 242, tuleneb kõige rohkem ikkagi töökorraldusest,» ütles ta.

See, kas Eestis on 200 või 242 kohtunikukohta oleneb korraldusest. Praegu peavad kõrgepalgalised kohtunikud tegelema asjadega, millega nad tegelema ei peaks. Rask tõi näiteks dokumentide kättetoimetamise, inimeste otsimise, personali koolitamise ja üldise organiseerimise.

Raski hinnangul oleks kohtunikele vaja paremaid tugistruktuure ja abipersonali, et kohtunik saaks olla ainult menetlusjuht ja õigusemõistja.

«Kohtuniku abistava personali väljaarendamine on tegelikult see võti, kus võiks kohtunike arv Eestis olla tõesti väiksem, kui ta praegu on,» sõnas Rask.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles