2008. aasta leiutis: ütle tere oma DNA-le

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Eelmisel aastal oli selleks Apple’i kultustelefon iPhone ja aasta enne seda videoportaal Youtube. Tänavu valis ajakiri Time aasta leiutiseks lihtsa ja odava DNA-proovi, mille abil iga soovija oma geneetilisi iseärasusi avastada saab. Seda ja teisi tänavusi tippleiutisi tutvustab Leidur-Leo preemia tänavune laureaat Hendrik Vosman.

1. Geenide guugeldamine

Mine USA ettevõtte 23andMe koduleheküljele, telli sealt endale 399 dollari eest koju plasttoru ja siis sülita sinna sisse. Seejärel saada süljetops ettevõtte laborisse, kus sinu DNAd nelja kuni kuue nädala jooksul analüüsitakse. Siis mine uuesti ettevõtte koduleheküljele ja hakka oma genoomi avastama.


23andMe teatel nii lihtne oma geneetiliste saladuste jälile jõudmine ongi. Ettevõte annab klientide DNA-proovide abil teada, kas neil võib esineda pärilikke haigusi ning kui suureks võib osutuda risk neisse haigestuda. Näiteks saab klient teada, kui suur risk on tal kiilaks või pimedaks jääda, suhkurtõppe haigestuda või südameinfarkti saada. Samuti selgub, kas tema geenid sarnanevad rohkem kaasmaalaste või mõne teise rahva esindajate omadega.


Kuigi 23andMe pole ainus firma, mis raha eest DNA-proove teeb, on ettevõte Time’i hinnangul suutnud need teha tavainimestele kõige paremini kättesaadavaks.

2. Tesla Roadster

Elektriautod on alati olnud vaiksed, puhtad ja keskkonnasõbralikud, aga kindlasti mitte seksikad. Tesla Roadster muutis olukorda. 100 000 dollarit maksev elektrisportauto kiirendab 200 kilomeetrini tunnis ja näeb hea välja. Projektiga alustati juba viie aasta eest ning tänavu jõudsid esimesed eksemplarid klientideni. Paraku on ülemaailmse finantskriisi tõttu Tesla tootjal rasked ajad, sundides töötajaid koondama.

3. Uurimislaev Kuule

Kosmoses ei jõua keegi USA-le järele. NASA tõestab seda taas tuleva aasta veebruaris, saates Kuule Lunar Reconnaissance Orbiteri – esimese mehitamata kuulaeva viimase 11 aasta jooksul. Kosmosejaam uurib tulevase kuubaasi tarvis, kas Maa kaaslasel leidub jääd, ning kaardistab üksikasjalikult kõiki kuut Apollo maandumispaika.

4. Hulu.com


Erinevalt Youtube’ist ja teistest videosaitidest, mis sõltuvad eeskätt amatöörkasutajate pakutavast, saab Hulust tasuta näha suurte USA telekompaniide NBC, Fox jt saateid nagu «The Office», «The Daily Show» ning filme nagu «Lost in Translation». Paraku on portaal hetkel kättesaadav vaid USAs elavatele õnnelikele massidele.

5. CERNi osakestekiirendi


Septembris Prantsusmaa ja Šveitsi piiril saja meetri sügavusele maa alla rajatud mõnekümne kilomeetri pikkuses tunnelis käivitatud maailma suurim osakestekiirendi Large Hadron Collider sai töötada vaid kümme päeva, enne kui see jahutusseadmete rikke tõttu välja lülitati. Ehkki osakestekiirendit ei panda tööle enne järgmise aasta kevadet, loodetakse teaduse huvides taasluua Suure Paugu sarnast olukorda. Teadlased usuvad, et neil õnnestub seeläbi avastada palju uut universumi ja selle sünni kohta.

6. Maailma seemneseif


Norra territooriumil, Arktika ookeanis paiknevatel Teravmägedel asuvas seemneseifis, mida kutsutakse hellitavalt ka seemnete Noa laevaks või viimsepäevaseifiks, säilitatakse bioloogilist mitmekesisust katastroofide ning ülemaailmse soojenemise eest. 4,5 miljonit eri seemnenäidist hoitakse –18 kraadi juures. Madalal temperatuuril võivad seemned ekspertide arvates säilida kuni 10 000 aastat.

7. Chevy Volt


Keskkonnasõbralik Chevrolet Volt on elektrimootoriga sedaan, mis suudab ühe laadimisega sõita kuni 65 kilomeetrit. Bensiinimootor asub akut sõites uuesti laadima. Kuna enam kui 80 protsenti meist sõidavad autoga päevas vähem kui 65 kilomeetrit, võib Volt autojuhid bensiinist sootuks võõrutada.

8. Kuule tulistavad kuulid


USA armee uus Active Protection System (aktiivne kaitsesüsteem, APS) meenutab midagi «Tähtede sõjast». Selle eesmärk onkaitsta sõdureid granaatide ja teiste lühimaaohtude eest. APS suudab automaatselt ohu avastada ja heidab kohe raketi ohu hävitamiseks. Seda kõike sekundi murdosa jooksul.

9. Orbitaalinternet


Kui kosmoses karjud, ei kuule sind keegi. Kui kosmoses e-kirja saadad, jõuab see tänu tänavu välja arendatud uuele protokollile (loodetavasti) Maal asuvale adressaadile kohale. Orbiidil viibides on raske internetiühenduse katkemist vältida, seega varuge järgmisel korral kosmosesse sattudes elu24 sirvimiseks aega.

10. Maailma kiireim arvuti


26. mai varahommikul kell 3.30 said maailma aknanäod rõõmust hõisata, kuna 133 miljonit dollarit maksev superarvuti Roadrunner ületas viimaks petaflop-barjääri ehk superarvutite võimsuse limiidi: üks kvadriljon tehet sekundis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles