Karskusliit loodab Tsahknalt keskendumist alkoholiprobleemide lahendamisele

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Valimised

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna esineb vaatamata eelmisel laupäeval joobes juhtimisega vahelejäämisele täna Eesti Karskusliidu aastakonverentsil.

Karskusliidu esimees Lauri Beekmani sõnul on Tsahkna juhtum kahetsusväärne ning ebakaines olekus auto juhtimisse tuleb suhtuda täie tõsidusega.

Ta avaldas lootust, et see aitab kaasa arusaamise kasvule, et alkohol ja autorool kokku ei sobi. Karskusliit ei nõua Tsahkna tagasiastumist, vaid loodab, et ta võtab oma veast õppust ning keskendub senisest enam alkoholiga seotud probleemide kahandamisele.

«Eesti üldsusele on teada, et vahepeal on härra Tsahkna eksinud alkoholi tarvitamisega seotud seaduste vastu. Kui Margus Tsahkna jätkab sotsiaalkomisjoni esimehena, siis tahaks loota, et see juhtum motiveerib teda tõsiselt pühenduma alkoholi tarvitamisega seotud rikkumiste ja kahju vähendamisele,» rääkis Beekman.

Isamaa ja Res Publica Liidu parlamendisaadik Tsahkna on aastakonverentsile kutsutud andma ülevaadet alkoholipoliitika hetkeseisust ning tulevikuplaanidest.

Eesti Karskusliit saatis hiljutiste koalitsioonileppe kõneluste ajal Reformierakonna ja IRLi juhtivatele poliitikutele avaliku kirja, milles kutsus üles uues koalitsiooonileppes pühenduma alkoholipoliitika arendamisele ning kinnitama olemasolev alkoholipoliitika dokument strateegiliseks alusdokumendiks pikaajalise alkoholipoliitika teostamiseks.

«Paraku ei leia me koalitsioonileppest midagi nii konkreetset ja need mõned viited alkoholipoliitikale on üsna ebamäärased, nii et nelja aasta pärast on raske hinnata, kas nendes küsimustes on koalitsioonilepet täidetud või mitte. Nii otsustasime konverentsile kutsuda praeguse sotsiaalkomisjoni esimehe ja koalitsioonikõnelustel osalenud Margus Tsahkna, et kuulata lähemalt, mis on valitsuse detailsemad plaanid alkoholipoliitika küsimuses,» rääkis Beekmann.

Eesti Karskusliit peab täna oma aastakoosolekut ja -konverentsi, kus tänatakse 2010. aasta aasta tegijaks valitud Marje Josingut ning esitletakse uut raamatut, mis analüüsib alkoholi tarvitamisega seotud kahju vähendada püüdvate meetmete efektiivsust ja kuluefektiivsust.

WHO poolt algselt 2009. aastal välja antud raamat on mõeldud omamoodi käsiraamatuks poliitikutele, seadusetegijatele ja kõigile alkoholiennetusega tegelevatele inimestele. Karskusliit loodab, et raamatu ilmumine parandab alkoholipoliitika debati kvaliteeti.

«Peame seda raamatut oluliseks verstapostiks Eesti alkoholipoliitika toetamisel. Oleme aastaid näinud ja kuulnud, kuidas alkoholipoliitika teemalises arutelus valitsevad poliitikute ja ühiskonna subjektiivsed hinnangud selle kohta, mis toimib ja mis mitte,» selgitas Beekmann.

Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ja teadur Elmar Orro tutvustavad eestlaste tarvitatud alkoholikoguste kogumise metodoloogiat ning viimaseid arenguid eestlaste joomisharjumustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles