Varssavi: Obama ei loobu USA raketikaitsekavast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide 44. presidendiks valitud demokraat Barack Obama helistas oma Poola kolleegile Lech Kaczyńskile ning kinnitas, et ta soovib minna edasi USA raketikaitsekavaga.


«Barack Obama rõhutas strateegilist partnerlust Poola ja Ühendriikide vahel ning avaldas lootust, et kahe riigi vahel jätkatakse poliitilist ja sõjalist koostööd,» seisis presidendikantselei avalduses, vahendas AFP.

«Ta [Barack Obama] ütles ka, et raketikatisesüsteemi kavaga minnakse edasi,» täpsustas Kaczyński.

Vastavalt USAga sõlmitud kokkuleppele paigutatakse Poola pinnale kümme tõrjeraketti ja Tšehhi territooriumile rajatakse raketitõrjesüsteemi radar. Vastutasuna lubas USA tugevdada Poola õhutõrjesüsteeme, mis ärritas Moskvat.

Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Vaatamata sellele on Venemaa Poolat korduvalt ähvardanud ning andnud mõista, et USA raketid annavad Venemaale õiguse Poolat ka sõjaliselt rünnata. Venemaa kindralstaabi juhataja asetäitja Anatoli Nogovitsõni sõnul võimaldab Venemaa julgeolekudoktriin ka tuumarünnakut.

USA raketikaitsekilbi vastu oli suunatud ka Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedevi kolmapäevane kõne, milles ta lubas, et Poola piiri lähistel asuvasse Kaliningradi oblastisse paigutatakse Iskander-tüüpi raketikompleksid. Vene riigipea otsus on teinud murelikuks aga Euroopa riigid ja USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles