Laaneots: kindrali auaste on tunnustus kogu riigikaitsele

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Ants Laaneots.
Kindral Ants Laaneots. Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Kindrali auaste on tunnustuseks kogu riigikaitsele – kaitseväele ja ka kaitseliidule, leiab intervjuus Postimees.ee’le eile president Toomas Hendrik Ilvese käskkirjaga kindrali auastme saanud kaitseväe juhataja Ants Laaneots.

Kas teil on uued õlakud juba käes?

Ei ole. Need antakse ametlikult üle – väike tseremoonia on järgmisel nädalal.

Mida see teie jaoks tähendab, et saite kindraliks?

Hea küsimus, ma ei teagi. See on hinnang kogu kaitseväele. Mul on hea meel, et poliitikud nii kõrgelt hindavad kaitseväe tegevust viimastel aastatel. See on tunnustuseks kogu riigikaitsele – kaitseväele ja ka kaitseliidule.

Mida kindraliks saamine teie töös kaasa toob?

Töö sisu ei muutu. Muidugi enesearmastusele on see hea ja kolleegide suhtumine NATOs ja Euroopa Liidus on ka võib-olla suurema respektiga. Kõigepealt ma tahan tänada ikkagi kogu kaitseväge, et see üldse võimalikuks sai. Kui meil ei oleks siin viimasel ajal positiivseid arenguid olnud, siis vaevalt oleks keegi hakanud auastet andma.

Riigikaitse kui süsteemide süsteem on tänaseks loodud – ta toimib ja teda on vaja vaid järjest edasi arendada.

Te olete Eesti ajaloos alles kolmas kindral Johan Laidoneri ja Aleksander Einselni järel. Miks Eestis nii vähe kindraleid on?

See on küsimus poliitikutele, mitte mulle. Ma olen pragmaatiline inimene ja minu arusaam on selline, et need, mis on õla peal, peaks vastama ka sellele, milleks mees võimeline on. Inimese ettevalmistus ja võimed peavad vastama pagunitele, mida ta kannab.

Kas näete kaitseväes veel selliseid mehi, kes võiksid saada kindraliks?

Loomulikult! Ohvitseride korpus areneb ja praegu on õppimise aeg. Et saada terviklik ohvitserikorpus, on vaja minimaalselt 25-30 aastat.

Kui kaua kavatsete tegevteenistuses jätkata?

Selle kirjutab ette seadus, mille kohaselt on kaitseväe juhataja ametis viis aastat, millest mul neli ja pool on oldud. Detsembris ma lõpetan.

Kas siis kõige tõenäolisemalt võtab Riho Terras kaitseväe juhataja kohustused üle?

Ma ei tea, sest keegi ei ole sellest rääkinud ja see on poliitiline otsus, mis tuleb ilmselt sügisel.

Detsembris lähete erru. Olete juba plaane teinud, mida edasi teha?

Ei ole mingeid plaane teinud, vara veel.

Kas näete ka mingeid suuremaid probleeme kaitseväes?

Kõige sensitiivsem küsimus on ehk palgad. Kui kaitseväest hakkavad inimesed ära minema, sest erasektoris palgad tõusevad, siis loomulikult tekib mure.

Üldiselt väga loodan, et meie algatatud areng on järjepidev ja mingeid revolutsioonilisi asju edaspidi ei tule. Piltlikult öeldes: kui hoone projekt on ära kinnitatud, siis peaks selle hoone lõpuni ehitama, mitte hakkama ehitusprotsessis midagi muutma, sest sellised pidevad muudetavad projektid lõppevad alati läbikukkunud hoonega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles