Savisaar: Tarand pole üllatuskäik

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Toomas Huik

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar rääkis täna erakonna volikogu ees esinedes presidendivalimistest. Savisaar rõhutas, et Indrek Tarandi kandidaadiks esitamine polnud üllatuskäik.

Savisaar ütles, et Tarand on mitteparteiline alternatiiv ning tagasipöördumise sillaks erakondade ja rahva vahel.

«Tarand ei pea kandideerimisel poliitiliselt ümber kehastuma kellekski teiseks ja ei pea ennast  maha salgama. Ta läheb võitlusse ja ma usun et võidab sellena, kellena teame teda meie, teavad teised erakonnad ja teab terve Eesti,» selgitas Savisaar.

Keskerakonna juhi sõnul rääkis Tarand juba mullu detsembris täiesti avalikult presidendiks kandideerimisest, kuid seda ei tahetud märgata.

«Reformierakonna staap oli ju juba enesele puhkused broneerinud ning oldi täiesti kindlad, et augustis jääb üle ainult Ilves presidendiks vormistada. IRL ja sotsidki olid valdavalt leppinud teadmisega, et teist kandidaati pole,» märkis Savisaar. «Ja oh seda sagimist, kui sel esmaspäeval ilmus Keskerakond välja Tarandiga.»

Savisaare väitel tegid vastaserakonnad esimese panuse ignoreerimisele, kuid siis vähehaaval toibusid.

Savisaare sõnul oli esimene toibuja Ilves, kes tervitas Tarandi kandideerimist. Ta tõstis ka esile, et kui  Juku-Kalle Raid esindas IRLi paanikaosakonda, siis Tõnis Lukas andis juba oluliselt tasakaalukamaid kommentaare.

Savisaar tõstis esile, et Delfis sõna võtnud Andrus Ansip kuulutas, et kõik reformierakondlased toetavad Ilvest ja pikemalt ei taha sel teemal rääkida.

«Ilmselt on võimupartei staapigi jõudnud kõhklused kohtadelt ning seepärast pidi esimees ütlema, kuidas on õige,» arvas Savisaar.

Keskerakonna volikogul peetud kõnes märkis Savisaar presidendi kandidaati iseloomustades, et Indrek Tarand on sündinud ja kasvanud Eestis ning kõik teavad tema isa, ema, onu, venda ja isegi vanaema.

«Praeguses seisus ei vastandu Keskerakonna esitatav kandidaat Ilvesele, vaid Ilvesel endal tuleb hakata rahvale seletama, mis tunne on tal parteide tagatubades kokku lepitud kandidaadina minna kandideerima parteitu rahvalemmikuga,» märkis Savisaar.

Keskerakonna esimehe hinnangul tooks presidendivahetus kaasa paradigma muutuse ja see oleks tõesti uus algus Eesti poliitikas loodetavasti pööraks Eestis sündinud ja kasvanud riigipea riigi taas näoga oma rahva poole.

«Uus riigipea võiks ületada liiga laiaks kärisenud lõhe erakondade ja rahva vahel,» arvas Savisaar. «Ja ma tõesti loodan, et just valijameeste kogust hakkab lahenema ka vastasseis omavalitsuste ja valitsuse vahel. Riigikogus presidenti tehes poleks selleks lootustki.»

Savisaar ütles, et praegu on ebatavaline seis, kus Tarandi kandideerimisest võidavad kõik.

Savisaar ütles, et Tarand saab hääli ka koalitsioonist ja eelkõige just IRList.

«Ka opositsioonist võivad Tarandile tulla Keskerakonna toetusele lisaks hääled sotside seast, eelkõige endised rahvaliitlaste ja ekskeskerakondlaste poolt, kuid miks mitte ka põlissotsidelt,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles