Meikar: samasooliste kooselu seadustamine suurendaks sallivust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerkaarevärvides lipp sümboliseerib võitlust seksuaalvähemuste õiguste eest.
Vikerkaarevärvides lipp sümboliseerib võitlust seksuaalvähemuste õiguste eest. Foto: SCANPIX

Reformierakonna poliitik ja inimõiguste eest võitleja Silver Meikar leiab, et samasooliste inimeste kooselu õiguslik reguleerimine suurendaks sallivust sellise kooselu vormi suhtes.

«Riigi ülesanne on kehtestada reeglite raamistik, mille sees on elanikel võimalik tegutseda. Põhimõtteliselt surub riik iga õigusi ja vabadusi puudutava sättega inimestele peale sallivust,» ütles Meikar intervjuus BNSile, kommenteerides õiguskantsleri hiljutist märgukirja ja justiitsminister Michali seisukohta selle suhtes.

«Ka meie ühiskonnas leidub inimesi, kes sooviksid näiteks meediale riigipoolsete päitsete pähe panemist, seadustada üks ajalooline tõde või piirata kodanikuliikumiste tegevust. Ka seda võiks ju nimetada pealesurutud sallivuseks,» selgitas Meikar. «Seadustest üksi inimeste sallivamaks muutmiseks ei piisa, kuid kui samasooliste kooselu oleks reguleeritud, siis sallivus sellise kooselu vormi vastu tekib kiiremini kui siis, kui seda ei ole reguleeritud,» rääkis ta.

«Väga palju räägitakse seoses selliste muudatustega hirmujutte, kus maalitakse õudseid pilte samasooliste kooseluga kaasas käivatest probleemidest,» ütles Meikar. «Tegelikkuses on inimeste kooselu nende enda asi ja kui on olemas ühiskonnas inimesed, kes soovivad oma kooselu registreerida samasoolisega, siis nendele inimestele selle õiguse ja vabaduse tagamine suurendab ühiskonna vabadust laiemalt, sest ta ei võta ju kelleltki midagi ära.» Andes võimaluse kooselu registreerida, ütleb riik Meikari sõnul ka nendele kodanikele, et riik on nende jaoks.

«See, et mina olen abielus ja mul on kaks last, on minu otsus ja minu vabadus. Aga ma kindlasti ei sunni kellelegi peale, et nad peaksid tegema samasuguseid otsuseid. Otsus koos elada ja pere luua peaks olema inimeste õigus ja selles osas ma nõustun täiesti õiguskantsleri seisukohaga, sellise vabaduse tagamine oleks Eesti riigi ja kodanike seisukohast õige,» leidis Meikar.

Silver Meikar oli aastatel 2003-2011 riigikogu 10. ja 11. koosseisus Refomierakonna fraktsiooni liige. Muu hulgas on ta aastaid tegelenud inimõiguste teemaga Ukrainas, Valgevenes ja Tiibetis.

Õiguskantsler Indrek Teder leidis mai lõpus justiitsminister Kristen Michalile saadetud märgukirjas, et kuigi riigil pole põhiseadusest ega rahvusvahelisest õigusest tulenevat kohustust võimaldada samasoolistel inimestel abielluda, tuleks luua neile püsiva kooselu reguleerimiseks õiguslik raamistik. Michal leidis aga õiguskantsleri kirja kommenteerides, et pealesurutud tolerantsus võib anda vastupidise tulemuse.

Copy
Tagasi üles