Paet arutab ELi kolleegidega Valgevene ja Lõuna-Sudaani küsimusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad Sudaanis.
ÜRO rahuvalvajad Sudaanis. Foto: SCANPIX

Homme osaleb välisminister Urmas Paet Luksemburgis toimuval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel.

Välisasjade nõukogus räägivad ELi välispoliitikajuhid olukorrast Sudaanis ning Lõuna-Sudaani iseseisvuse väljakuulutamisega seonduvast. Viimaste kuude vältel on suhted Põhja- ja Lõuna-Sudaani vahel teravnenud.

Paeti sõnul tuleb Põhja- ja Lõuna-Sudaanil jätkata rahumeelseid läbirääkimisi rahu saavutamiseks ja rahuleppe täitmiseks. «Tuleb jätkata rahvusvahelisi pingutusi Darfuri, Abyei, Lõuna-Kordofani ja Sinise Niiluse piirkondade konfliktile lahenduse leidmiseks,» rõhutas Paet.

Tema sõnul peab Eesti oluliseks ELi laiahaardelist lähenemist Sudaanile, toetades justiitssektori ja heade valitsemistavade arendamist ning vaesuse vähendamist Sudaanis ja Lõuna-Sudaanis.

Veel on välisministritel kohtumisel kõne all olukord Lääne-Balkanil ja Valgevenes. Samuti räägitakse Euroopa naabruspoliitika arengust ning viimastest sündmustest ELi lõunanaabruses ja Lähis-Ida rahuprotsessiga seonduvast.

Üldasjade nõukogus tutvustatakse järgmise eesistumiskolmiku – Poola, Taani ja Küprose –  tööprogrammi. Olulisemad teemad on stabiilse, kasvu soodustava majanduskeskkonna tagamine, energia- ja kliimapoliitika, ELi eelarve ülevaatamine ja järgmine finantsperspektiiv, naabruspoliitika ning laienemine.

Veel valmistavad välisministrid ette 23.-24. juunil toimuvat Euroopa Ülemkogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles