Jõks: erakondade huvides tehtud seadusemuudatusi on piinlikult palju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine õiguskantsler Allar Jõks.
Endine õiguskantsler Allar Jõks. Foto: Peeter Langovits

Endine õiguskantsler, advokaat ja Teenusmajanduse Koja aseesimees Allar Jõksi kirjutab homses Postimehes ilmuvas arvamusloos, et sarnaselt Heale valimistavale on koostatud ka Hea õigusloome tava.

«Piinlikult palju on näiteid seadusemuudatustest, mis on tehtud erakonna toetajate või erakonna enda kitsastes huvides,» leiab Jõks ja lisab, et Eesti õiguskorras tehtavad muudatused on sageli adressaatide suhtes meelevaldsed olnud. Samuti võetakse püüdlikult üle Euroopa Liidu õigust, mis pahatihti meie oludesse ei sobi. Eriti ebasoodsad on seadusemuudatused olnud ärikeskkonnale, märgib ta.

Alternatiiviks pakub Jõks hoiakute muutmist ning Teenusmajanduse Koda, mis ühendab teabe- ja teenusmajandussektoris tegutsevaid aktiivseid ettevõtteid, on juba ka välja töötanud Hea õigusloome tava.

«Tegemist pole revolutsioonilise algatusega, vaid sooviga sõnastada arusaadavalt olulisemad õigusloome printsiibid, millest seadusi tehes peab juhinduma,» selgitab Jõks, kes loodab, et tava hakkab sarnaselt Heale valimistavale ajapikku tööle. «Oma ametikohustustest tulenevalt peab pahelise õigusloome suhtes sallimatuse õhkkonda kujundama vabariigi president,» leiab ta, et tava järgimist võiks kontrollida riigipea.

«Hea õigusloome retsept on lihtne. Õiguse loomine peab olema avalikes huvides, ettenähtav, avatud, kaasav ja järelhindav ning seadus peab olema selge, mõjus ja sobilik,» leiab Jõks.

Pikemalt loe Allar Jõksi arvamuslugu homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles