Maffiafilm pürib aasta parimaks

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist Matteo Garrone «Gomorra».
Stseen filmist Matteo Garrone «Gomorra». Foto: Internet

Aasta parima Euroopa filmi tiitlit hakkavad püüdma Paolo Sorrentino «Il Divo», Laurent Cantet’ «Seinte vahel», Matteo Garrone «Gomorra», Mike Leigh’ «Happy-Go-Lucky», Juan Antonio Bayona «Orbudekodu» ja Ari Kolmani «Valss Bashiriga», teatas Euroopa filmiakadeemia.


Kuuest nominendist viis kuulub ka tänavuse PÖFFi programmi, «Orbudekodu» näitas festival juba mullu. Kurvastada pole põhjust ka neil, kes PÖFFi ajal kinno ei jõua – vähemalt kolme nominenti on oodata ka siinsesse kinolevisse, need on «Seinte vahel» (originaalis Entre le Murs, inglise keeles The Class), «Gomorra» ja «Happy-Go-Lucky».



Enim nominatsioone – kokku viis – teenis Napoli maffia Camorra tegevust paljastav «Gomorra», mis võitis Cannes'i festivalil grand prix’ ja mille aluseks olnud romaani autor Roberto Saviano teatas hiljuti, et on sunnitud pidevate ähvarduste tõttu Itaaliast ära kolima.



Täies koosseisus on tänavuse PÖFFi kavas esindatud ka parima Euroopa lavastaja kategooria nominendid: lisaks Matteo Garronele, Laurent Cantet’le, Paolo Sorrentinole ja Ari Folmanile veel Andreas Dresen («Üheksandas taevas», Wolke 9) ja Steve McQueen («Nälg», Hunger).



Kokku jagatakse Euroopa filmiauhinnad välja 15 kategoorias. Võitjate nimed selguvad 6. detsembril Kopenhaagenis. Eestist kuuluvad 1800-liikmelisse akadeemiasse Tiina Lokk, Mati Sepping, Anu Veermäe, Mait Laas, Priit Pärn, Maarja Jakobson, Rain Tolk, Riina Sildos ja Jüri Sillart.


Nominentide täisnimekirja vaata

www.europeanfilmacademy.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles