Politsei tuvastas kaineks tunnistatud autojuhil joobe

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkomeeter
Alkomeeter Foto: Küllike Rooväli / Postimees.ee montaaž

Järvakandis maanteeameti kampaania käigus alkomeetrisse puhunud ja kaineks tunnistatud autojuhil tuvastas politsei pool tundi hiljem joobeseisundi ja määras talle trahvi.

22-aastane Mikk kainenes Järvakandis peetud muusikafestivali Rabarock järgsel päeval telklaagris, et autoga Tallinna poole teele asuda. Nagu arvukad teisedki külastajad, otsustas ta joovet kontrollida maanteeameti liiklusohutuskampaania «Sõida kaine peaga» raames.

«Null, võite sõita,» teatati Mikule tema sõnul puhumise tulemustest. Kontrollimise juures viibis vähemalt kolm maanteeameti esindajat. Pärast kiiret asjade pakkimist Tallinna poole startinud mehe peatas aga poole tunni pärast reidi käigus politseipatrull, kes tuvastas hingeõhus alkoholisisalduse 0,22 milligrammi liitri kohta.  «Puhusin teist korda veel, tulemus jäi samaks,» ütles Mikk.

Miku protestid, et alles äsja tunnistasid teise riigiasutuse esindajad ta kaineks, ülemkonstaabel Tiina Trofimovat ei huvitanud ning mehele määrati 100-eurone trahv. Ainsaks kergendavaks asjaoluks märgiti: «kahetseb tegu». «Nõustusin kiirmenetlusega. Mis sa politseiga ikka vaidled,» sõnas Mikk.

Ka järgmine kinnipeetu ja joobnuks tunnistatu esitas politseile sama põhjenduse. «Roolis olnud neiu ütles, et ta just puhus maanteeametile ja tunnistati seal kaineks,» kirjeldas Mikk pealtkuuldut.

Kampaania eest vastutav maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg tunnistas, et lisaks Miku juhtumile on maanteeametile laekunud vähemalt üks samasisuline kirjalik kaebus.

«Selliseid juhtumeid ei tohiks olla. Pigem näitavad meie alkomeetrid rohkem kui politsei omad,» sõnas Sellenberg. «Üksikud sarnased juhtumid on küll olnud, aga ega me ei tea, mis juhtub vahepeal. Võib-olla puhutakse tüdrukute ees null ja hiljem võetakse jälle.»

Mikk ise vannub jumalakeeli, et ei joonud kahe puhumise vahepeal tilkagi. «Mind teavitati reidist ette, sellepärast kontrolliks puhuma läksingi,» selgitas mees.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht sõnas, et teisele riigiasutusele antud näit ei ole politsei silmis mingi vabandus. «Politseioperatsioonil ja maanteeameti kampaanial mingisugust seost ei ole,» ütles ta.

Sellenbergi kinnitusel saadab maanteeamet Rabarockil kasutuses olnud alkomeetrid täna lõunaks seadmete maaletoojale Rovico, kus need üle kontrollitakse.

Rovico tegevjuhi Raul Rohtla sõnul ei saa tehniliselt korras aparaatidega tekkida olukorda, kus alkomeeter joobe tuvastamata jätab.

«Kui kosmosesüstikud kukuvad alla, siis on ka võimalus, et tuhandeid kordi odavam aparaat millegipärast lakkab töötamast,» möönis Rohtla siiski. Küll peaks kontrollija Rohtla sõnul võimalikust tehnilisest rikkest kergesti aru saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles