Võidusamba lõplikuks hinnaks kujunes 8,5 miljonit eurot

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Liis Treimann

Kaks aastat tagasi 22. juunil Tallinnas suure pidulikkusega avatud ning palju vaidlusi ja otsest vastuseisugi tekitanud Vabadussõja võidusammas läks maksma 8,5 miljonit eurot (133 miljonit krooni), kirjutab kaitseministeeriumi kantsler Ingvar Pärnamäe tänases Postimehes.

«Samba keerukust arvestades pole kellelegi üllatus, et tegemist on kuluka projektiga. Nüüd, pärast samba lõplikku valmimist, saab öelda lõpliku hinna, milleks kujunes 8,5 miljonit eurot,» kirjutab Pärnamäe.

Ta tõdeb, et seda on mõnevõrra rohkem, kui algul planeeriti, «kuid eksperimente tehes ei ole võimalik sendi täpsusega eelarvestamist teha,» lisas asekantsler. Esialgselt oli samba maksumuseks ümmarguselt sada miljonit krooni.

Samal põhjusel ei ole Pärnamäe sõnul võimalik anda ühest hinnangut samba erinevate osade kestlikkuse kohta. Tuletagem siinkohal meelde, et probleeme on olnud nii samba valgustusega, logisevate detailidega kui ka värvi muutvate klaaspaneelidega.

Pärnamäe tõdeb, et sammas vajab ka edaspidi hoolt ja seisundi pidevat jälgimist. Arvestada tuleb sedagi, et selle raha eest ei valminud mitte ainult sammas ise, vaid kujundati ja korrastati ka kogu ümbrus. «Üks pealinna väljaku servas asunud tähelepandamatu murunõlv sai endale genius loci – mõtte ja tähenduse ning eripärase kohavaimu.»

Kõigist probleemidest hoolimata julgeb Pärnamäe kinnitada, et kaitseministeerium andis endast parima ja nüüdseks võib tulemusega ehituslikust vaatepunktist igati rahule jääda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles