Piltuudis: hulljulged Vene meremehed Haapsalus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haapsalu jahtklubi kail prusside peal seisvat veidrat mastiga veesõidukit vaadates on raske uskuda, et sellega avamerd sõidetakse, või mis veelgi uskumatum, et keegi julgeb sellega läbi jäise ja seetõttu ohtliku Loodeväila seilata. Ometi on see nii.

Vene trimaraan Rus näeb välja nagu peenikestest palkidest puuparv kolme pika õhkballooni peal, kirjutab tänane Postimees.

Parvel on kaks mootorit, rool, puri ja telk. Selle hapra alusega kavatseb kuus Ivanovo linnast pärit Vene meremeest ja maadeuurijat teha suure ringi ümber põhjapooluse ning muu hulgas alistada ka kurikuulsa ja sadade meremeeste elu nõudnud Loodeväila.

Ajaloolis-geograafiline ekspeditsioon «Orioni tee» algas juba 2005. aastal, mil Rus sõitis välja Tšuktši autonoomse ringkonna sadamalinnast Anadõrist. Mööda Põhja-Jäämerd sõideti vähem kui nelja kuuga Arhangelskisse – see teeb umbes 5000 meremiili.

2007. aastal sõitis Rus Novaja Zemljale, Franz Josephi maale ja Lääne-Teravmägedele, kust otsiti kunagiste maadeavastajate jälgi. Kuus nädalat tagasi alustasid mehed kolmandat ja ühtlasi viimast etappi.

Venemaa sisemaalt Ivanovo oblastist Pljosi linnast sõideti mööda kanaleid ja Volga jõge Peterburi. Kui üks õhkballoon reedel ootamatult purunes, oldi parajasti teel Kopenhaagenisse. Ballooni parandama otsustati tulla Haapsallu.

Eile, kui osa meeskonnast Tartus ballooni parandamas käis, nautisid ülejäänud kohalike tähelepanu. Mehaanik Albert Bazlov tervitas kõiki rõõmsalt ning märkis, et ka khalikud elanikud võtsid neid vastu kui omainimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles