Paet: Liibanoni uus valitsus toetab röövitute leidmist

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet kohtus Liibanoni peaministri Najib Mikatiga.
Välisminister Urmas Paet kohtus Liibanoni peaministri Najib Mikatiga. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet kohtus täna Liibanoni valitsuse uute liikmetega ja kinnitas, et nemadki soovivad anda endast kõik, et röövitud eestlased saaksid kiiresti koju tagasi pöörduda.

Paet rääkis Kuku raadiole antud usutluses, et tema tänase visiidi ülesandeks on luua otsekontaktid Liibanoni uue valitsuse liikmetega, kes eelmisel nädalal ametisse astusid ja tegelevad eestlaste röövimisega.

Lisaks kohtus Paet Liibanoni presidendiga, kellega ta rääkis koostööst Süüriaga, et ka see riik oleks võimalikult palju kaasatud loo lahendamisse.

Paet tõstis esile, et Liibanoni uue peaministriga kohtus ta ka märtsis ja juba tollal öeldi Paetile, et Liibanoni huvides on küsimus kiiresti lahendada ja seda enam nüüd, kus uuel valitsusel on vastutus Liibanoni arengute ees.

«Et küsimus saaks võimalikult ruttu lahenduse ja ei mõjuks kehvasti nende kuvandile. Uue valitsuse selge huvi on anda maksimaalne panus, et Eesti kodanikud saaksid koju tagasi pöörduda,» sõnas Paet.

Paeti sõnul käib operatiivtöö pidevalt ja keegi ei oote lihtsalt uut videoläkitust.

Paeti sõnul kinnitasid Liibanoni vastselt ametisseastunud valitsuse liikmed eesotsas peaminister Mikatiga, et seitsme Eesti kodaniku vabastamine ning nende kojujõudmine on ka uuele valitsusele äärmiselt oluline.

«Liibanoni uue valitsuse esindajad mõistavad, et inimrööv jätab jälje Liibanoni renomeele ning mõjutab turismi ning kogu majandust. Seetõttu soovitakse see juhtum võimalikult kiiresti lahendada. Ka on selge, et tähelepanu seitsme eestlase röövimisega seonduval püsib juhtumi lahendamiseni,» lisas ta.

Paet ütles kohtumistel, et Eesti hindab senist koostööd Liibanonis röövitud Eesti kodanike leidmiseks. «Aga Eesti eesmärk on röövitud eestlaste juhtumile positiivse lõpplahenduse leidmine ning röövitute jõudmine koju. Alles siis on võimalik anda lõplikke hinnanguid,» märkis ta.

Eesti välisministri sõnul on tervitatav, et pärast kuudepikkust läbirääkimiste perioodi on Liibanonis ametis uus valitsus. «See tugevdab stabiilsust riigis ning on oluline koostöö jätkumisel Liibanoni võimudega. Samas on Liibanoni politsei- ja julgeolekuorganisatsioonid ka seni Eestiga tihedat koostööd teinud ning see jätkub,» sõnas Paet.

Ka Liibanoni president Sulayman ütles kohtumisel Paetiga, et Liibanoni teenistused tegelevad eestlaste röövimise lahendamisega kuni Eesti kodanikud on kodus tagasi.

Kohtumistel presidendi ja peaministriga oli juttu ka olukorrast Süürias. Paeti sõnul hoiavad Liibanoni juhid kontakte ka Süüria juhtidega, et tagada vajadusel Süüria-poolne koostöö juhtumi lahendamiseks.

Paet rääkis kohtumisel välisminister Mansouriga ka Eesti-Liibanoni kahepoolsete suhete tihendamisest. «Sel eemärgil oleks otstarbekas sisse seada regulaarsed poliitilised konsultatsioonid,» ütles ta.

Välisminister Paeti sõnul jätkab Eesti lisaks Liibanonile koostööd ka piirkonna teiste riikidega röövitud eestlaste leidmiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles